SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar pao treći tjedan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.11.2017. - 08:55:10
LONDON – Dolar je na svjetskim valutnim tržištima prema košarici valuta pao i prošloga tjedna, trećega zaredom, što je posljedica naznaka da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti pao je 0,5 posto, na 111,50 jena. Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura porasla 1,2 posto, na 1,1930 dolara, najvišu razinu od kraja rujna.

Zbog toga je dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga tjedna skliznuo 1 posto, na 92,67 bodova.
Pad tog indeksa treći tjedan zaredom, pri čemu je zaronio na najnižu razinu u dva mjeseca, posljedica je uvjerenja ulagača da će američki Fed iduće godine usporiti tempo povećanja ključnih kamatnih stopa.

Zapisnik s posljednje sjednice Feda pokazao je da su čelnici središnje banke zabrinuti zbog niske inflacije, koja bi se još dulje vrijeme mogla kretati ispod Fedovih ciljanih razina od 2 posto. A to znači da nema razloga za povećanje kamata.
Doduše, gotovo nitko ne sumnja da će Fed u prosincu još jednom, po treći put ove godine, povećati kamate, no iduće godine malo je vjrojatno da će Fed nastaviti tim tempom.

"Premda se povećanje kamatnih stopa u prosincu čini više-manje gotovom stvari, na tržištima je nakon objave zapisnika porasla zabrinutost u vezi mogućeg snižavanja očekivanja u pogledu rasta kamatnih stopa u idućoj godini. A to pritišće dolar", kazao je Kit Juckes, makroekonomist u banci Societe Generale.
Euro je, pak, početkom tjedna bio pod pritiskom zbog političke neizvjesnosti u Njemačkoj, nakon što su prošloga vikenda propali pregovori između triju stranaka o sastavljanju koalicijske vlade.

No, euro se relativno brzo stabilizirao jer su ulagači pažnju posvetili snažnim izgledima za rast europskog gospodarstva.

Zapisnik s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB) pokazao je da su dužnosnici uglavnom bili suglasni oko produljenja programa kvantitativnog popuštanja, iako uz manje mjesečne kupnje obveznica. Odluka da se ne odredi planirani dovršetak toga programa ipak je, čini se, izazvala žešću raspravu među njima, moglo se također iščitati iz zapisnika.

"Euro bi se vjerojatno kretao na još višim razinama da se ECB nedavno nije obvezao zadržati program kupnji obveznica do kraja rujna. Iako postoji određeni rizik da bi razvoj situacije na političkom planu mogao eventualno pokrenuti val prodaja eura u idućim tjednima ili mjesecima, svako bi njegovo slabljenje trebalo biti privremeno i ograničeno", kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u MUFG-u.