SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pod pritiskom, investitori oprezni zbog političkih neizvjesnosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.11.2017. - 14:39:32
LONDON - Dolar je u petak na međunarodnim tržištima oslabio prema košarici valuta, nakon što je dobra vijest u vezi porezne reforme pala u drugi plan zbog novih medijskih izvješća o mogućoj ruskoj ulozi u američkim predsjedničkim izborima.

Američka je valuta u takvom ozračju prema japanskoj oslabila više od 0,5 posto, na 112,395 jena, najniže razine od 19. listopada.

Eurom se trgovalo po 1,1794 dolara, što znači da je u usporedbi s prethodnim zatvaranjem prema dolaru ojačao 0,2 posto.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je stoga skliznuo 0,3 posto, na 93,700 bodova.

Jutros su ulagači veću pozornost posvetili najnovijim medijskim izvješćima vezanim za istragu mogućeg ruskog upliva u američke predsjedničke izbore u 2016. godini.

To je zasjenilo podršku koju je dolar crpio iz odobrenog prijedloga porezne reforme u Zastupničkom domu koja je dulje vrijeme bila u glavnom fokusu tržišta. Prijedlog zakona, koji će dovesti do najvećih izmjena u sustavu oporezivanja u SAD-u od 80-ih godina prošloga stoljeća, sada će biti upućen u Senat.

Od važnih događanja u fokusu i dalje ostaje svaka naznaka napretka na planu porezne reforme u Sjedinjenim Državama. Prvi manji korak na tome planu postignut je u četvrtak u Zastupničkom domu, koji je dao zeleno svjetlo prijedlogu poreznih izmjena, a na redu je sada glasovanje u Senatu, koje po ocjeni analitičara predstavlja daleko veću zapreku.

"Teško je išta razlučiti, no dolaru ne ide u prilog okruženje u kojem politika i politička neizvjesnost ostaju intenzivirane", kazao je valutni analitičar u ING-u Viraj Patel. Dodao je i da će pravi test za prijedlog zakona biti u Senatu, gdje republikanci imaju vrlo tijesnu većinu.