SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pod pritiskom pada prinosa na obveznice
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.12.2018. - 15:30:09
LONDON - Na valutnim je tržištima dolar oslabio i u utorak, drugi dan zaredom, što je posljedica pada prinosa na američke obveznice jer se očekuje usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa u SAD-u.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, iznosio je oko 8,30 sati 96,80 bodova, što je oko 0,2 posto manje nego jučer u isto doba.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao na 113,05 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 113,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla s jučerašnjih 1,1350 na 1,1380 dolara.

Krajem prošloga tjedna američka je valuta jačala jer su ulagači igrali na to da predsjednici SAD-a i Kine Donald Trump i Xi Jinping neće postići nikakav napredak po trgovinskim pitanjima.

Međutim, nakon dogovora dvaju predsjednika da u idućih 90 dana neće uvoditi nove carine i da će u tom razdoblju pregovarati o otvorenim trgovinskim pitanjima, porasla je sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, pa je kupnja dolara kao sigurnog utočišta za kapital oslabila.

Dolar je pod pritiskom i zbog toga što se očekuje usporavanje tempa povećanja kamata američke središnje banke.

Prošloga je tjedna predsjednik Feda Jerome Powell kazao da su kamatne stope blizu neutralnih razina, onih koje niti potiču niti pritišću gospodarski rast.

Još prije dva mjeseca Powell je govorio da su kamate još daleko od neutralnih razina, pa njegov posljednji govor analitičari smatraju zaokretom i signalom da se ciklus povećanja kamatnih stopa, koji traje tri godine, približava kraju.

Doduše, analitičari smatraju da postoji 87 posto izgleda da će Fed polovicom prosinca još jednom povećati ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, već četvrti put ove godine.

No, kažu da bi u idućoj godini Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata jer se usporava rast najvećih svjetskih gospodarstava, što bi moglo negativno utjecati i na američko, i jer su cijene nafte posljednjih mjeseci oštro pale, što bi moglo izazvati slabljenje inflacijskih pritisaka.

Prije se očekivalo da će u 2019. godini Fed u tri navrata povećati kamatne stope, a potom još jednom na početku 2020. godine. No, u posljednje vrijeme analitičari smanjuju procjene.

„S obzirom na i dalje snažne gospodarske pokazatelje, procjenjujemo da će Fed u idućoj godini kamate povećati u dva navrata, dakle više nego što se na tržištu trenutno računa", kaže Nick Twidale, analitičar u tvrtki Rakuten Securities Australia.

Kako bi to bio sporiji tempo povećanja kamata nego što se prije očekivalo, posljednjih su dana prinosi na američke državne obveznice pali.

Tako se jutros prinosi na 10-godišnje obveznice kreću oko 2,94 posto, što je njihova najniža razina od polovice rujna.

„Pad prinosa na američke obveznice negativno utječe na dolar, posebice njegov tečaj prema drugim najvažnijim valutama", zaključuje Rodrigo Catril, strateg u banci NAB.