SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pod pritiskom u odnosu na druge vodeće valute
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.09.2018. - 15:48:43
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima bio pod pritiskom u odnosu na druge vodeće valute, ponajprije one skandinavskih zemalja, jer su se neki ulagači odlučili na dobitonosne prodaje nakon snažnog uspona američke valute u proteklim tjednima.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, ostao je ipak više-manje nepromijenjen u odnosu na zatvaranje u petak, na 95,36 bodova, nakon što je u prošlom tjednu ojačao 0,23 posto, najviše u posljednja tri tjedna.

Pod većim pritiscima dolar je bio u odnosu na skandinavske valute. Prema švedskoj kruni je tako oslabio 0,1 posto, a prema norveškoj, za 0,6 posto.
Švedska kruna ojačala je jutros nakon rezultata nedjeljnih izbora u Švedskoj koji svjedoči o rastu podrške tamošnjoj krajnjoj desnici, premda je ona bila manja nego što su bile predviđale neke ankete.

Norveška kruna ojačala je, pak, nakon objave podatka o inflaciji u kolovozu, koji su potaknuli očekivanja da će norveška središnja banka idući tjedan podići kamatne stope.
Prema euru je norveška kruna ojačala 0,8 posto i na putu je najvećeg dnevnog dobitka u protekla više od četiri mjeseca. Švedska je kruna prema euru ojačala oko 0,6 posto.

I euro i funta bile su u plusu u odnosu na američku valutu. Eurom se trgovalo po 1,1577 dolara, što znači da je ojačao 0,24 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak. Funta je pak ojačala 0,14 posto, na 1,2939 dolara.
Američko-kineski trgovinski sukob ostao je u središtu pozornosti trgovaca na valutnim tržištima. Dodatno se situacija intenzivirala nakon što je u petak američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da bi američkim carinama mogao biti zahvaćen gotovo sav uvoz kineskih roba.

Podršku dolaru pružili su najnoviji podaci s američkog tržišta rada koji svjedoče o intenziviranom zapošljavanju u prošlom mjesecu. Američki poslodavaci otvorili su 201 tisuću novih radnih mjesta, a plaće su u prosjeku po satu na godišnjoj razini porasle najviše u više od devet godina, pokazali su u petak najnoviji podaci američkog ministarstva trgovine.

Podaci su poduprli izglede za brže povećanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u.
Na tržištima ipak prevladava oprez zbog mogućeg novog kruga carinjenja uvoza iz Kine.

"Bilo kakve naznake negativnog utjecaja američkih protekcionističkih mjera na matično gospodarstvo raspirit će u punoj mjeri zazor prema riziku. To će u najmanju ruku dovesti do slabljenja dolara prema jenu", mišljenja je Masafumi Yamamoto, glavni valutni analitičar u Mizuho Securitiesu.
Upozorio je ujedno da tržišta još nisu u potpunosti uračunala utjecaj američkih carina na praktički sav uvoz iz Kine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.