SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
FOREX
 
Dolar pod pritiskom ususret izborima u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / h
Datum objave: 05.11.2018. - 16:41:35

LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak je skliznuo prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta jer su se investitori odlučili za dobitonosne prodaje pred ovotjedne izbore za američki Kongres.

Dolarov indeks, koji pokazue vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je oslabio blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak, skliznuvši na 96,39 bodova. Drži se tako nadomak najviših razina u 16 mjeseci koje je u jednom trenutku dosegnuo u prošlotjednom trgovanju.

Eurom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 1,1378 dolara, što znači da mu je cijena skliznula blagih 0,1 posto prema dolaru u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u petak.

Britanska funta jutros je stajala 1,3001 dolara te je bila u plusu oko 0,3 posto u usporedbi sa završetkom trgovanja u petak. Tečaj američke valute ostao je, pak, više-manje nepromijenjen prema japanskoj, na 113,23 jena.

U fokusu tržišta su izbori za američki Kongres koji se održavaju u utorak. Ankete pokazuju da demokrati imaju velike šanse da preuzmu kontrolu nad Zastupničkim domom, dok će Trumpovi republikanci vjerojatno zadržati većinu u Senatu.

Od najnovijih se pokazatelja ističu podaci o zapošljavanju u Sjedinjenim Državama, objavljeni u petak, prema kojima je otvoreno 250 tisuća novih radnih mjesta u listopadu, dvostruku više nego u mjesecu ranije i više nego što su očekivala tržišta.

Važan je podatak i da su prosječne plaće po satu u SAD-u u listopadu na godišnjoj razini porasle za 3,1 posto, što je njihov najveći rast u proteklih devet i pol godina. U ponedjeljak su u takvim okonostima porasli prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice na 3,2 posto.

Snažni američki podaci ponovno su tako u prvi plan investitora doveli razlike u snazi američkog gospodarstva u odnosu na druge globalne konkurente, ponajprije Europu.