SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi proračuna u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.11.2017. - 13:48:45
LONDON - Dolar je u srijedu oslabio prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, pritisnut jačanjem funte i zabrinutošću zbog mogućeg prestanka rada nekih američkih državnih službi ako ne bude postignut dogovor oko proračuna.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros 0,2 posto. Dolar je tako na putu najvećeg mjesečnog gubitka prema košarici valuta od srpnja, kao i najvećeg godišnjeg gubitka od 2003. godine.

Među najvećim dobitnicima bila je britanska funta, kojom se jutros trgovalo po 1,3412 dolara, što znači da je ojačala gotovo 0,6 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije. Kasno u utorak izrazitije je ojačala zbog nade ulagača da će Britanija postići dogovor s Bruxellesom o cijeni razdruživanja.

Euro je prema dolaru u takvom ozračju ojačao 0,3 posto, na 1,1882 dolara. Tečaj američke valute prema japanskoj ostao je, pak, gotovo nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 111,46 jena.

Ulagače je zabrinula mogućnost obustave rada dijela američkih državnih službi za koje se smatra da nisu najnužnije, nakon vijesti da su se demokratski čelnici u američkom Kongresu u utorak povukli sa sastanka s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom koji je trebao biti fokusiran na proračun. Razlog tomu bio je najnoviji tweet predsjednika Trumpa u kojem ih kritizira da su slabi po pitanju nezakonite imigracije te skloni povećanju poreza.

To je povećalo rizik od zatvaranja dijela službi pred 8. prosinca, krajnjeg roka za dogovor, budući da su obje strane daleko još od dogovora o uvjetima toga sporazuma.

S druge strane, valutna tržišta, čini se, gotovo da i nisu reagirala na vijest o novom sjevernokorejskom raketnom testiranju. Zadnji put su takva testiranja interkontinentalnih projektila zabilježena sredinom rujna.

"Čini se da su tržišta veće navikla na takve događaje. No, kako će na to reagirati Sjedinjene Države, zahtijeva daljnje praćenje", smatra Shin Kadota, viši valutni analitičar u banci Barclays.