SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar pogođen slabim podacima iz industrije; oporavak funte
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 04.09.2019. - 14:16:24
LONDON - Dolar je u srijedu dodatno oslabio na međunarodnim tržištima pogođen lošim vijestima iz američke industrije, dok se tečaj eura stabilizirao, a funta oporavila nakon najnovijeg pokušaja britanskih parlamentaraca da spriječe brexit bez dogovora.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem dan ranije, na 98,803 boda. Drži se tako ispod najviših razina u protekle više od dvije godine, koje je nakratko dosegnuo u utorak.

Pritiske na slabljenje dolara izazvala je vijest da je industrijska aktivnost u najvećem svjetskom gospodarstvu u kolovozu pala po prvi put u posljednje tri godine. Investitori tako sve više očekuju će američka središnja banka Fed do kraja godine dodatno smanjiti kamatne stope.

"Jučer objavljeni podaci iz američke industrije bili su vrlo sumorni i potvrđuju da i SAD trpi zbog globalne trgovine i slabljenja proizvodnih aktivnosti, uz sve ostale", rekao je Kit Juckes, valutna analitičarka u banci Societe Generale.

Tečaj eura u takvim je okolnostima ojačao 0,2 posto, na 1,0992 dolara, i drži se iznad 1,0926 dolara, najniže razine u 28 mjeseci, na koje se u jednom trenutku spustio u utorak prije objave slabih američkih podataka iz industrije.

Valute utočišta, poput japanske i švicarske, oslabile su jer se situacija na tržištu kapitala donekle smirila, čemu je pripomogla i vijest da bi čelnica Hong Konga Carrie Lam u srijedu trebala objaviti formalno povlačenje kontroverznog prijedloga zakona o izručenju koji je potaknuo višetjedne prosvjede.

Poboljšano raspoloženje na tržištima pripisuje se i kineskim podacima iz uslužnog sektora koji su pokazali najveći rast aktivnosti od svibnja.

Jen je u takvom ozračju oslabio prema dolaru za 0,2 posto, na 106,19 jena za dolar. Švicarski franak oslabio je 0,3 posto prema euru, na 1,0858 franaka za euro.

Slabljenje dolara pomoglo je kineskom juanu da se udalji od rekordno niskih razina na koje se nakratko spustio početkom tjedna. Juan je jutros ojačao prema dolaru za 0,3 posto, na 7,1553 juana za dolar.

Britanska funta jutros se stabilizirala, nadoknadivši dio gubitaka od utorka, kada je kliznula ispod 1,20 dolara na najniže razine u tri godine, a podršku joj je pružio najnoviji pokušaj parlamentarnih zastupnika da zaustave brexit bez sporazuma. Jutros je tako ojačala 0,5 posto prema dolaru, na 1,2157 dolara te 0,4 posto prema euru, na 90,39 penija za euro.

Zastupnici u britanskom parlametnu koji su kasno u utorak porazili vladu premijera Borisa Johnsona, trebali bi, kako se očekuje, predstaviti nacrt zakona kojim bi se spriječio brexit 31. listopada bez sporazuma.