SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar prema jenu na najvišim razinama u dva mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 19.09.2018. - 15:00:29
LONDON - Tečaj dolara u srijedu se zadržao na najvišim razinama u dva mjeseca prema jenu, a ojačale su i valute koje se oslanjanju na robna tržišta zbog olakšanja jer novi krug američkih carina na uvoz iz Kine nije bio tako žestok kako se pribojavalo.

Dolarom se jutros trgovalo po 112,42 jena, što mu je najviša cijena od 20. srpnja, nakon što je japanska središnja banka Bank of Japan ostavila važeće kamatne stope te ponovila da želi poduprijeti rast inflacije mjerene potrošačkim cijenama na dva posto.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1711 dolara, što znači da mu je cijena ojačala gotovo 0,4 posto prema dolaru u usporedbi s prethodnim zatvaranjem.

Valute čija se kretanja oslanjanju na kretanje cijena na robnim tržištima dodatno su ojačale, predvođene australskim dolarom kojem je cijena prema njegovu američkom imenjaku dosegnula najviše razine u tri tjedna.

Kineski juan bio je na dobitku treći dan zaredom, dok su kineski burzovni indeksi završili u minusu nakon što je premijer Li Keqiang rekao da Peking neće slabiti valutu kako bi podupro izvoz.

Britanska funta jačala je pak zbog optimizma u vezi napretka na putu postizanja dogovora o brexitu pred neformalni sastanak u Salzburgu zakazan za 19. i 20. rujna. Nakratko je tako dosegnula 1,3175 dolara, najvišu cijenu u posljednjih gotovo osam tjedana, da bi se jutros stabilizirala na 1,3169 dolara, nedaleko razina zabilježenih na zatvaranju dan ranije. Ojačala je i na najviše razine u sedam tjedana prema euru te se njome jutros trgovalo po 88,65 penija.

Sklonost investitora prema riziku zadržala se na tržištima. Valute gospodarstava u nastajanju ojačale su, predvođene indijskim rupijem, nakon što je Kina poručila da neće uzvratiti devalvacijom valute radi stjecanja konkurentske prednosti.

Kina i Sjedinjene Države zaoštrile su trgovinski rat nakon što je predsjednik Donald Trump nametnuo carine na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu, a Peking uzvratio carinama na uvoz roba iz SAD-u u vrijednosti 60 milijardi dolara.

No, nove američke carine zasad iznose 10 posto, nakon čega bi do kraja godine trebale narasti na 25 posto, umjesto da smjesta iznose toliko.