SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar prema košarici valuta blizu najnižih razina u sedam tjedana
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.09.2018. - 15:27:36
LONDON - Dolar se u četvrtak na međunarodnim tržištima zadržao nedaleko najnižih razina u sedam tjedana prema košarici drugih vodećih svjetskih valuta jer su donekle splasnuli strahovi u vezi američko-kineskog trgovinskog rata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost u odnosu na drugih šest vodećih svjetskih valuta, te obično bude u plusu kad jačaju tenzije između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, skliznuo je jutros za 0,2 posto, na 94,410 bodova.

Drži se tako nedaleko najnižih razina u sedam tjedana od 94,308 bodova, na koje je nakratko skliznuo u utorak.

U približno istom postotku ojačala je europska valuta prema američkoj, pa se njome jutros trgovalo po 1,17 dolara. Dolarom se trgovalo po 112,23 jena, što znači da se jen zadržao nedaleko najnižih razina u dva mjeseca od 112,445 jena za dolar, na koje je skliznuo u srijedu.

Nakon što je investitore u utorak uzdrmala vijest o novim američkim carinama Kini, na koje je Peking smjesta odgovorio protumjerama, situacija se donekle stišala na valutnim tržištima jer očekuju da će trebati neko vrijeme da njihovi efekti postanu vidljivi u korporativnim zaradama, a ne očekuju da će carine izazvati velike šokove na globalnoj razini.

Trgovci također ističu da su američki makroekonomski podaci ostali zasad snažni unatoč trgovinskim sporovima. Za nove smjernice tržišta čekaju sjednicu američke središnje banke Fed zakazanu za idući tjedan, na kojoj očekuju podizanje ključne kamatne stope i daljnje smjernice u vezi njihova budućeg rasta.

U fokusu tržišta danas će biti sjednice središnjih banaka u Norveškoj i Švicarskoj. Ekonomisti očekuju da će norveška središnja banka podići kamatne stope prvi put od 2011. godine, a pratit će i sjednicu SNB-a premda se ne očekuju promjenu u monetarnoj politici.

Uz to, tržišta pažljivo prate i samit EU-a, dobrim dijelom zbog daljnjeg razvoja situacije u pregovorima o brexitu. Funta je jutros bila u plusu tek 0,2 posto prema dolaru, izgubivši većinu ranijih dobitaka nakon što je list The Times u srijedu objavio da je premijerka Theresa May odbacila poboljšanu ponudu EU-a vezano za pitanje irske granice.

Valute gospodarstava u nastajanju ojačale su predvođene indijskim rupijem, nakon što je Peking bio poručio da neće slabiti juan kako bi poticao izvoz.

Na dobitku su bile i valute poput australskog dolara, koji obično pokazuje kakvo je općenito raspoloženje prema riziku. Od početka je tjedna prema svom američkom imenjaku ojačao 1,5 posto i cijena mu se zadržala nedaleko najviših razina u tri tjedna.