SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar raste, juan tone
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 20.07.2018. - 12:39:19
LONDON - Tečaj dolara u petak se na međunarodnim tržištima zadržao nadomak najviših razina u godinu dana, nakon što je američki predsjednik Donald Trump izrazio zabrinutost u vezi njegova jačanja, dok je slabljenje juana prigušilo sklonost investitora riziku.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je iznosio 95,19 bodova, što je tik ispod najviše razine u godinu dana od 95,62 boda, koje je u jednom trenutku dosegnuo u trgovanju dan ranije.

Euro je, pak, neznatno oslabio prema dolaru, te se njime trgovalo po 1,1639 dolara.

Tečaj dolara prema jenu zadržao se na razinama s prethodnog zatvaranja trgovanja, na 112,45 jena. Cijena funte ostala je također nepromijenjena u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, na 1,3017 dolara.

Time se američka valuta zadržala na putu drugog tjednog dobitka, a u posljednja je tri mjeseca ojačala više od pet posto pod utjecajem očekivanja da će američka središnja banka Fed nastaviti s podizanjem kamatnih stopa u idućim mjesecima.

Predsjednik Trump u četvrtak je u razgovoru za televiziju CNBC izjavio da snažan dolar stavlja Sjedinjene Države u lošiju poziciju te da kineski juan strmoglavo pada.

Sklonost rizičnijim investicijama ostala je prigušena nakon što je kineska središnja banka dopustila daljnje slabljenje juana, koji je trenutno prema dolaru najslabiji od sredine srpnja 2017. godine.

"Uistinu se čini da bi se prije moglo raditi o tome da je kineska valuta ponovno u igri, a ne da samo hvata korak s dolarom", ocijenili su analitičari u Rabobanku.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.