SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar se blago stabilizirao prema jenu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.03.2017. - 15:34:45
LONDON - Dolar je blago ojačao prema jenu u petak na međunarodnim tržištima u opreznoj trgovini pred očekivano glasovanje u američkom Kongresu o prijedlogu zdravstvene reforme, no veće mu dobitke priječi zabrinutost ulagača da predsjedniku Donaldu Trumpu neće uspjeti pokušaj provedbe obećavane reforme.

Dolar je u takvom ozračju ojačao blagih 0,2 posto prema jenu, na 111,19 jena, no i dalje je na gubitku od preko tri posto u proteklih 14 dana, što je njegov najgori dvotjedni rezultat od početka kolovoza 2016. godine.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je pak nepromijenjen, na 99,746 bodova. Na putu je tako gubitka od preko 0,5 posto u ovome tjednu, u kojem je nakratko skliznuo na najnižu razinu u sedam tjedana od 99,547 bodova.

Posustajanje američke valute posljedica je splašnjavanja očekivanja novih mjera koje je obećavao predsjednik Trump za poticanje gospodarskog rasta, inflacije i rasta kamatnih stopa. Stoga će tržišta pozorno pratiti za večeras odgođeno glasovanje zastupničkog doma američkog Kongresa o prijedlogu zdravstvene reforme, svojevrsnom lakmus testu za novu američku administraciju.

Euro je pak ojačao blagih 0,1 posto prema dolaru, na 1,0798 dolara, što znači da se zadržao nedaleko najviših razina u sedam tjedana od 1,0825 dolara, koliko je u jednom trenutku dosegnuo u srijedu.

Podršku zajedničkoj europskoj valuti pružaju pak očekivanja ulagača da bi Europska središnja banka (ECB) prema kraju godine mogla početi razmišljati o polaganom okretanju u smjeru zaoštravanja monetarne politike s obzirom na jačanje gospodarstva i inflacije u eurozoni.

"Dužnosnici u ECB-u i dalje minimiziraju mogućnost skorijeg zaoštravanja monetarne politike, premda tržišta i dalje računaju da bi do podizanja kamatnih stopa moglo doći u rujnu 2018. godine", napisao je u bilješci klijentima valutni analitičar banke ING Chris Turner.