SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar se stabilizirao
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.06.2017. - 15:21:24
LONDON - Dolar se u ponedjeljak donekle stabilizirao na međunarodnim deviznim tržištima prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta nakon što je prošloga tjedna pao na najniže razine u posljednjih sedam mjeseci.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros se zadržao nedaleko najnižih razina od studenoga prošle godine, zabilježenih na zatvaranju trgovanja u petak, od 96,756 bodova.

Pritom je dolar ojačao blagih 0,1 posto prema jenu, na 110,48 jena. Euro je pak u takvom ozračju skliznuo također za 0,1 posto prema dolaru, na 1,1270 dolara, što je vrlo blizu razini od 1,1285 dolara, koliko je nakratko dosegnuo u trgovanju u petak.

U fokusu ulagača, po riječima trgovaca, u ovom će tjednu biti parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji 8. lipnja i redovna mjesečna sjednica Europske središnje banke (ECB) koju će tržišta pratiti u potrazi za mogućim novim signalima o privođenju kraju ciklusa labave monetarne politike u eurozoni prema kraju godine.

Euro je u petak nakratko dosegnuo najviše razine u sedam mjeseci prema dolaru, u okolnostima popuštanja zabrinutosti u vezi političkih rizika u Europi i objave nešto slabijih gospodarskih pokazatelja iz američkog gospodarstva zbog čega su se smanjila očekivanja tržišta vezana uz daljnji rast kamatnih stopa u SAD-u, tumače analitičari.

"Općenito smo mišljenja da je veći rizik u smjeru iskazivanja opreznijeg stajališta na ovotjednoj sjednici ECB-a nego što tržišta očekuju. Željet će biti vrlo oprezni u pogledu ikakvih izmjena poruke u službenom priopćenju sa sastanka. Smatramo da euro neće dalje jačati s ovih razina", kazao je valutni analitičar banke Barclays Nick Sgouropoulos.

U fokusu je i dalje britanska funta, koja je izložena većim pritiscima pod utjecajem različitih rezultata ankete uoči skorašnjih parlamentarnih izbora. A trenutno nije jasno ni kakvog će utjecaja na izbore imati napadi koji su se u subotu dogodili u Londonu.

Ankete pokazuju prilično različite rezultate, pri čemu neke ukazuju na moguću tijesnu utrku što bi, pokažu li se točnima, moglo dovesti Britaniju u svojevrsnu ′slijepu ulicu′ svega nekoliko dana pred formalni početak pregovora o Brexitu s Europskom unijom, koji bi trebali započeti 19. lipnja.

Funtom se jutros trgovalo po 1,2894 dolara, što znači da se drži nedaleko razina zabilježenih u petak na zatvaranju prošlotjednog trgovanja.