SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar skliznuo prema jenu zbog globalnih trgovinskih napetosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.03.2018. - 14:19:40
LONDON - Tečaj dolara u četvrtak je oslabio prema jenu na međunarodnim deviznim tržištima, pritisnut većim kupnjama japanske valute na koje su ulagače potaknule napetosti na globalnom trgovinskom planu.

Jen je jutros ojačao prema dolaru 0,2 posto, pa se američkom valutom trgovalo po 106,14 jena. Eurom se pak trgovalo po više-manje nepromijenjenom tečaju u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, po 1,2363 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnjih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima jutros bio u slabašnom plusu.

Tržišni sudionici zabrinuti su zbog okretanja SAD-a pojačanom protekcionizmu od dolaska na vlast američkog predsjednika Donalda Trumpa, a koji je ranije ovoga tjedna najavio nove carine na uvoz vrijedan 60 milijardi dolara iz Kine. Očekuje se da će jen imati najveće koristi od jačanja trgovinskog protekcionizma, s obzirom na golemi višak u japanskoj bilanci plaćanja i status japanske valute kao sigurnog utočiša za kapital u nestabilnim vremenima na gospodarskom i političkom planu.

"Još su uvijek prisutne neizvjesnosti kada jer riječ američkoj politici, zbog čega je sklonost riziku prigušena a jen tražena valuta", kazao je Manuel Oliveri, valutni strateg u banci Credit Agricole.

Trumpova administracija pritišće Kinu da smanji trgovinski višak sa SAD-om za 100 milijardi dolara, potpirujući time strahove od izbijanja šireg trgovinskog rata.

Larry Kudlow, novi direktor nacionalnog gospodarskog vijeća u Bijeloj kući, u srijedu je u intervjuu za CNBC izjavio da bi želio vidjeti malo snažniji dolar no što je trenutno.

Od ostalih događanja važnih za valutna tržišta izdvaja se sjednica švicarske središnje banke u četvrtak, a na kojoj se ne očekuju promjene u sadašnjoj ultrapopustljivoj monetarnoj politici. Tečaj franka prema euru pritom se nije značajnije mijenjao, zadržavši se na 1,169 franaka za euro.

Inače, švicarska valuta posljednjih mjeseci slabi u odnosu na euro zbog očekivanja da će Švicarska središnja banka biti među zadnjima koje će okončati politiku jeftinog novca, primjećuje Reuters.