SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar skliznuo uoči odluke Feda o povećanju kamatnih stopa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.06.2017. - 15:30:33
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blago je oslabio prema euru, uoči ovotjedne sjednice američke središnje banke Fed na kojoj se očekuje povećanje kamatnih stopa s kojim tržišta u potpunosti sada računaju.

Dolar je prema euru oslabio oko 0,25 posto, na 1,1222 dolara, čime se približio najnižim razinama u sedam mjeseci od 1,1285 dolara, koje je zabilježio početkom lipnja.

Američka je valuta prema japanskoj u takvom ozračju ostala više-manje nepromijenjena u odnosu na zatvaranje u petak, na 110,21 jena. Drži se tako ispod najviših razina u tjedan dana od 110,815 jena.

Britanska valuta ponovo se našla pod pritiskom pod utjecajem rezultata prošlotjednih izvanrednih parlamentarnih izborima na kojima nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu pa se strahuje da bi to moglo ugroziti službene pregovore o Brexitu koji bi trebali početi za tjedan dana.

Funtom se jutros trgovalo po 1,2726 dolara, što znači da je oslabila blagih 0,1 posto u odnosu na zatvaranje u petak, kada se strmoglavila 1,7 posto prema dolaru, najviše u jednom danu u proteklih oko osam mjeseci. Funta je jutros u istom postotku skliznula i prema euru, kojim se tako trgovalo po 87,94 penija.

Nakon izbora u Britaniji fokus ulagača se sve više usmjerava ka sjednicama vodećih središnjih banaka. Prvi na redu je američki Fed čija dvodnevna sjednica završava u srijedu, kad se očekuje odluka o kamatnim stopama, dok je za četvrtak zakazana sjednica japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ).

I dok se u potpunosti računa da će kamatne stope u SAD-u biti povećane četvrti put u posljednjih 18 mjeseci, analitičari banke Bank of America Merill Lynch ukazuju na mogućnost slabljenja dolara nakon sjednice. Isto tako, upozoravaju i da će biti zanimljivo vidjeti što će BOJ odlučiti na redovnoj sjednici.

"Iako se s Fedovim povećanjem kamatnih stopa u potpunosti računa, iz izjave nakon sjednice će se iščitati da su skloni držati ih još na niskim razinama. A zanimljiva bi trebala biti sjednica BOJ-a, posebno nakon napisa u medijima da razmatraju mogućnost izlaska iz ciklusa poticajnih mjera", kazao je Athanasios Vamvakidis iz Bank of America Merril Lyncha.