SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan, mršavo trgovanje zbog praznika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.05.2017. - 15:48:34
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim deviznim tržištima ostao više-manje stabilan u odnosu na košaricu najznačajnijih svjetskih valuta, a trguje se relativno mirno i u smanjenom obujmu zbog obilježavanja praznika u nizu zemalja, uključujući Veliku Britaniju, Kinu i Sjedinjene Države.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je više-manje nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 97,406 bodova, što je osjetno iznad najnižih razina od 9. studenoga, od 96,797 bodova, na koje se spustio u jednom trenutku prošloga tjedna.

Euro je u takvom ozračju prema dolaru ostao stabilan, na 1,1175 dolara. Dolar je ostao gotovo nepromijenjen i prema jenu, na 111,33 jena.

Blage promjene zabilježene su tek kod tečaja britanske funte, koja je ojačala 0,2 posto u mršavom trgovanju, na 1,2825 dolara i 87,13 penija za euro. Time se blago oporavila u odnosu na petak kada je funtu snažno pogodio rezultat najnovije ankete koji je pokazao značajno smanjenje prednosti konzervativne stranke premijerke Therese May u odnosu na oporbenu laburističku stranku. Ankete preko vikenda pokazale su da su konzervativci i dalje u solidnoj prednosti i da bi trebali pobijediti.

Među dobrim vijestima iz američkog gospodarstva izdvaja se prošlotjedni revidirani podatak američke vlade koji je pokazao da je rast američkog gospodarstva iznosio 1,2 posto u prvom tromjesečju i bio osjetno snažniji od ranije procijenjenih 0,7 posto. No, slabija poslovna ulaganja i umjerena osobna potrošnja mogli bi zakočiti ubrzanje aktivnosti u drugom tromjesečju, napominju analitičari.

Uz nove pokazatelje, u fokusu ulagača bit će američka središnja banka Fed čije će daljnje poteze u monetarnoj politici nastaviti pozorno pratiti.

"Niz podataka iz američkog gospodarstva objavljenih u petak koči euro jer pojačava argumente da je nedavno usporavanje aktivnosti možda ustvari tek privremenog karaktera", kazao je analitičar u tvrtki LMAX Exchange Joel Kruger.

Od važnijih gospodarskih vijesti iz eurozone u ovom se tjednu očekuju pokazatelji potrošačke i poslovne klime, iz Kine se očekuje objava indeksa menadžera nabave u proizvodnom i uslužnom sektoru, dok se krajem tjedna očekuje ključno izvješće o američkoj zaposlenosti koje će ulagačima dati nove smjernice u vezi daljnjih poteza u monetarnoj politici u SAD-u, kao i izgledima za globalni rast.

Za nove smjernice ulagači će pratiti i ovotjedni govor čelnika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija u Europskom parlamentu i najnovije izjave dužnosnika Feda.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina

Ključne riječi:
valute ~ euro ~ dolar ~ jen ~ franak ~ funta

Podijeli sadržaj:

Vezane teme

TJEDNI PREGLED: Dolar oslabio drugi tjedan zaredom

Dolar blago oslabio prema košarici najznačajnijih valuta

Ponuda za uvođenje eura bit će predobra

Dolar nedaleko najnižih razina u šest mjeseci prema košarici valuta

TJEDNI PREGLED: Dolar potonuo na najniže razine u šest mjeseci

Dolar oštro pritisnut previranjima na američkoj političkoj sceni

Traži

Komentiraj