SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan nakon trodnevnih gubitaka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.03.2017. - 15:12:55
LONDON - Tečaj dolara stabilizirao se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema euru i košarici najznačajnijih valuta, a podršku njegovim kupovinama nakon trodnevnog slabljenja pružila su očekivanja rasta kamatnih stopa u SAD-u.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,0680 dolara, što znači da nisu zabilježene promjene u usporedbi sa zatvaranjem tržišta u petak. Dolar se pritom oporavio u odnosu na niske razine prema euru na koje je skliznuo u jednom trenutku u vrijeme rada azijskih tržišta.

Tečaj američke prema japanskoj valuti također je ostao nepromijenjen u usporedbi sa zatvaranjem u petak, na 114,74 jena.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, blago je pak uvećan, na 101,26 bodova.

U protekla tri dana dolar je bio izložen dobitonosnim prodajama koje su dodatno pojačali signali s prošlotjedne sjednice Europske središnje banke (ECB) da središnja banka eurozone počinje razmišljati o tome kako će odgovoriti na poboljšanje stanja u 19-članom gospodarstvu.

U međuvremenu su se na tržištu pojavile određene špekulacije da bi ECB možda mogao podići kamatne stope i prije isteka programa kupovina obveznica krajem godine. Na takve je glasine odgovorio guverner belgijske središnje banke Jan Smets, istaknuvši u razgovoru za Wall Street Journal da ECB nije učinio prvi korak u smjeru ukidanja poticaja.

Solidno izvješće o američkoj zaposlenosti, objavljeno u petak, zacementiralo je očekivanja rasta kamatnih stopa na ovotjednoj sjednici američke središnje banke. Ulagači stoga procjenjuju da su izgledi da Fed podigne kamatne stope na sjednici od 14. do 15. ožujka sada veći od 90 posto.

"Uvijek postoje izgledi da se tržišta nakon objave dobrih pokazatelja o novim radnim mjestima u SAD-u odluče na dobitonosne prodaje, i to se dogodilo. No, fundamenti i dalje pružaju podršku dolaru", kazao je Neil Mellor, valutni analitičar u Bank of New York Mellon.