SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan pred objavu podataka o inflaciji u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.09.2017. - 15:48:42
LONDON - Dolar se u srijedu na međunarodnim tržištima držao stabilno prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, a ulagači očekuju miran dan uoči objave podataka o inflaciji u SAD-u koje će pozorno pratiti u američkoj središnjoj banci Fed.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je iznosio 91,758 bodova, što znači da je skliznuo blagih 0,1 posto u usporedbi s prethodnim zatvaranjem. Time se zadržao tek nešto iznad najnižih razina u 2,5 godine na koje je skliznuo u prošlotjednom trgovanju.

Američka je valuta i prema japanskoj blago oslabila, skliznuvši na 109,95 jena. U ranijem je trgovanju nakratko dosegnula najvišu razinu od početka rujna, od 110,295 jena, dok je u petak u jednom trenutku zabilježila najniže razine u 10 mjeseci, od 107,320 jena, zbog uragana Irme koji je zaprijetio Floridi i bojazni ulagača da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti nove nuklearne pokuse.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1984 dolara, što znači da je u plusu blagih 0,1 posto u usporedbi s razinama na završetku trgovanja dan ranije. Prošloga je tjedna nakratko dosegnuo najviše razine u 2,5 godine, od 1,2092 dolara, nakon što su poruke sa sjednice Europske središnje banke (ECB) ulile dozu kratkoročnog optimizma u pogledu mogućeg postupnog smanjenja programa poticaja onim ulagačima koji očekuju jačanje eura, i nakon što predsjednik ECB-a Mario Draghi nije agresivnije svojim izjavama zauzdao uspon eura.

Nove smjernice ulagačima trebao bi dati novi podatak o inflaciji u SAD-u kolovozu čija se objava očekuje u četvrtak. Kretanje inflacije pozorno prate u Fedu radi odlučivanja o novim potezima u monetarnoj politici.

"Svi čekaju podatke o inflaciji i sjednicu Feda koja se održava idući tjedan. Ulagači u američku valutu sada su stoga u fazi čekanja", kazala je Esther Reichelt, valutna analitičarka u Commerzbanku, dodajući tek da jedini faktor koji bi mogao značajnije promjene potaknuti bila bi svaka daljnja eskalacija napetosti vezanih uz Sjevernu Koreju.

A dok su se tečajevi većine najznačajnijih svjetskih valuta kretali unutar uskih raspona, u fokusu se našla britanska funta koja je nakratko dosegnula najviše razine prema dolaru u posljednjih godinu dana. Vjetar u leđa zahvaljuje se snažnim podacima o inflaciji u Velikoj Britaniji, koji su poduprli očekivanja da britanska središnja banka Bank of England (BoE) možda ipak neće predugo čekati s podizanjem kamatnih stopa.

Funta se u kasnijem trgovanju ponovo spustila ispod 1,33 dolara, na 1,3281 dolara, što znači da je ostala više-manje nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje.