SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan, u fokusu Fed i podaci o inflaciji
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.09.2017. - 18:12:24
LONDON - Dolar je u utorak na međunarodnim tržištima zadržao dobitke od dana ranije prema košarici najvažnijih svjetskih valuta, a najveći rizik za nastavak njegova jačanja su izjave dužnosnika američke središnje banke Fed koje signaliziraju sklonost labavoj monetarnoj politici.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najvažnijih svjetskih valuta, ostao je gotovo nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 91,829 bodova, i drži se iznad najnižih razina u 2,5 godine, od 91,011 bodova, na koje se spustio u trgovanju u petak.

Američka je valuta pritom ostala stabilna i prema japanskoj, na 109,57 jena, nakon skoka u ponedjeljak za 1,4 posto, njezina najvećeg dnevnog dobitka od sredine siječnja. U petak je dolar nakratko skliznuo na najniže razine u 10 mjeseci, od 107,32 jena, jer je snažan uragan Irma prijetio Floridi, a financijska su tržišta strepila da bi Sjeverna Koreja mogla izvesti novi nuklearni pokus.

Euro je u takvom ozračju jutros blago ojačao prema dolaru, na 1,1970 dolara.

Daljnje smjernice ulagačima trebao bi dati novi podatak o inflaciji u SAD-u, premda najvjerojatnije neće pokazati izrazitije ubrzanje rasta potrošačkih cijena. Tržišta predviđaju godišnju stopu inflacije od 1,6 posto u kolovozu, nakon 1,7 posto u srpnju, dok u Fedu ciljaju inflaciju od dva posto.

Inflacija služi kao važan orijentir ulagačima za daljnje poteze u monetarnoj politici. Na valutnim tržištima sada se predviđa tek jedno povećanje kamatnih stopa u SAD-u do kraja 2018. godine, dok se još prije nekoliko tjedana očekivalo jedno povećanje do kraja ove godine.

"Ništa se temeljno nije promijenilo u vezi izgleda za američku valutu. Naime, tržišta su postala skeptičnija u pogledu Fedovih namjera da podigne kamatne stope u skorije vrijeme i podaci o inflaciji u četvrtak mogli bi poduprijeti takva očekivanja", kazala je Antje Praefcke, valutna analitičarka Commerzbanka.