SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan, u fokusu trgovinske tenzije
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 17.09.2018. - 14:51:36
LONDON - Dolar je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ostao više-manje stabilan u odnosu na druge vodeće svjetske valute, a trguje se oprezno jer rastu bojazni od moguće eskalacije napetosti na američko-kineskom trgovinskom planu.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, zadržao se jutros oko razine od 95 bodova, koje je u petak dosegnuo nakon vijesti da bi novi krug američkih carina na uvoz kineskih roba mogao uslijediti već u ponedjeljak.

Dolar je blago ojačao prema kineskom juanu te se njime trgovalo po 6,87 juana.

Eurom se u takvom ozračju trgovalo po 1,1648 dolara, što znači da mu je cijena uvećana oko 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak.

Cijena američke valute skliznula je blagih 0,12 posto prema japanskoj, na 111,90 jena. Na sličnom je postotnom dobitku bila i britanska funta prema dolaru u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, pa se jutros njome trgovalo po 1,3085 dolara.

U fokusu investitora je razvoj situacije u trgovinskim odnosima Sjedinjenih Država i Kine.

Američki predsjednik Donald Trump vjerojatno će već u ponedjeljak najaviti nove carine na približno 200 milijardi dolara vrijedan uvoz kineskih roba, kazao je Reutersu jedan visoki dužnosnik. Carinska stopa bit će vjerojatno oko 10 posto, što je manje od 25 posto koliko su prvotno bili razmatrali u američkoj vladi.

Pogoršanje situacije na trgovinskom planu pogodovalo je dolaru jer su ulagači u potrazi za sigurnim utočištem usmjeravali ulaganja u američku valutu, a njegovu jačanju pomagali su i snažni gospodarski pokazatelji.

No, pojedini analitičari mišljenja su da bi takvi tokovi kapitala mogli biti okončani nakon što je prošlog tjedna objavljen najnoviji podatak o i dalje slabašnoj inflaciji u SAD-u.

Raspoloženje na tržištu donekle poboljšava razvoj situacije u pregovorima o brexitu. Jedan od tri summita na tu temu uskoro će se održati, a u Europskoj uniji se nadaju da će sporazum o uvjetima izlaska Britanije biti postignut u iduća dva mjeseca.