SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan u mirnoj trgovini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.02.2017. - 15:52:33
LONDON - Tečaj dolara u ponedjeljak se stabilizirao prema košarici valuta na međunarodnim tržištima, u relativno mirnom trgovanju na početku tjedna, nakon gubitka četvrti tjedan zaredom i najgoreg početka godine u protekla više od tri desetljeća.

U takvim je okolnostima euro oslabio prema dolaru oko 0,3 posto, na 1,0746 dolara, i drži se tako ispod najviših razina u sedam tjedana iznad 1,08 dolara, na koje se popeo prošlog tjedna.

Američka je valuta ostala pak više-manje nepromijenjena u odnosu na japansku, na 112,56 jena. Veće promjene nije zabilježila ni prema britanskoj funti, kojom se tako trgovalo po 1,2484 dolara.

U mirnom trgovanju na početku tjedna najveće promjene tečaja među košaricom najznačajnijih valuta zabilježene su kod australske valute, koja je prema američkoj skliznula gotovo 0,5 posto, nakon što su podaci iz australske maloprodaje bili slabiji nego što se očekivalo.

Iz američkih gospodarskih pokazatelja uglavnom se stječe dojam da gospodarstvo ostaje snažno, što pruža podršku dolaru. Međutim, prodajni pritisci ne jenjaju budući da se zasad malo zna o poticajnim mjerama novog američkog predsjednika Donalda Trumpa na planu poreza i potrošnje, a prevladava i tvrdokorna zabrinutost u vezi stava Bijele kuće u pogledu dolara, globalne trgovine i sigurnosti.

S druge strane, slabljenju pritisaka na daljnje prodaje eura pripomogle su naznake jačanja inflacije i snažnijeg rasta u eurozoni, premda zabrinutost ulagača ne popušta zbog neizvjesnih ishoda izbora u velikim gospodarstvima eurozone koji se očekuju ove godine.

Od važnijih pokazatelja iz 19-članog gospodarstva izdvaja se podatak iz Njemačke, najvećeg gospodarstva eurozone, o najvećem mjesečnom rastu industrijskih narudžbi u prosincu 2016. u posljednje približno dvije i pol godine.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.