SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 14.07.2017. - 18:05:05
LONDON - Tečaj dolara u petak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko razina zabilježenih na zatvaranju dan ranije dok ulagači za nove smjernice u vezi dinamike daljnjeg rasta kamatnih stopa u SAD-u čekaju nove podatke od inflaciji.

Dolarom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 113,26 jena, što znači da mu je cijena ostala gotovo nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Američka je valuta ostala stabilna i prema europskoj, pa se eurom trgovalo po 1,1407 dolara. Euru nije veću podršku pružilo jačanje prinosa na 10-godišnje njemačke državne obveznice ponovno iznad razine od 0,5 posto, koje je uslijedilo nakon izvješća u kojem se navodi da će Europska središnja banka (ECB) vjerojatno u rujnu signalizirati da će iduće godine polagano smanjivati program kupnje imovine.

U fokusu su novi podaci o inflaciji u SAD-u koji bi po procjenama ekonomista mogli pokazati stopu temeljne godišnje inflacije u lipnju od svega 1,7 posto, nakon sličnog rasta u prethodnom mjesecu. Na mjesečnoj bi razini temeljna inflacija trebala doseći 0,2 posto, nakon 0,1-postotne u svibnju.

Naznake jačanja inflacije mogle bi poduprijeti očekivanja tržišta da bi se američka središnja banka Fed ipak mogla odlučiti za ranije podizanje kamatnih stopa, što bi poduprlo dolar i prinose na američke državne obveznice.

Najnoviji uspon dolara, i to posebno u odnosu na jen, počeo je posustajati prema kraju tjedna, nakon što su najnovije izjave predsjednice Feda Janet Yellen donekle prigušile očekivanja tržišta u pogledu daljnjeg zaoštravanja monetarne politike koja su podupirala jačanje dolara.

Takva su stajališta poduprle izjave i drugih Fedovih dužnosnika, poput onih predsjednika Fedova ogranka u Dallasu Roberta Kalpana u četvrtak, no ulagači su se odlučili ipak oprezno trgovati pred nove podatke o inflaciji.

Među valutama koje su jutros najviše jačale izdvajaju se australski dolar i britanska funta, a posebno u odnosu na japansku valutu.b