SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan uoči sjednice Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.06.2017. - 16:17:36
LONDON - Tečaj dolara u utorak je na međunarodnim tržištima ostao više-manje stabilan u relativno mirnom trgovanju pred početak dvodnevne sjednice američke središnje banke Fed, a u fokusu ulagača bit će novi signali u vezi daljnjeg zaoštravanja monetarne politike.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ostao je u takvom ozračju više-manje nepromijenjen u odnosu na završetak trgovanja dan ranije.

Veće promjene nisu zabilježene ni kod tečaja dolara prema euru čija se cijena zadržala na nešto iznad 1,12 dolara.

Američka je valuta prema japanskoj ojačala pak blagih 0,2 posto u odnosu na prethodno zatvaranje, na 110,18 jena.

S obzirom da ulagači većinom računaju da će Fed podići kamatne stope na ovotjednoj sjednici, njihov će fokus biti više usmjeren svim najnovijim signalima u vezi tempa podizanja kamatnih stopa u mjesecima koji slijede. Pored toga, zanimat će ih kako će dužnosnici ocijeniti stanje u američkom gospodarstvu i izglede za inflaciju, kao i najmanje naznake u pogledu planova o smanjenju bilance.

"Budući da je u zapisniku s posljednje sjednice Feda bilo mnoštvo pojedinosti, među mogućim je scenarijima da u lipnju bude najava, a da će početak biti u rujnu", kazao je Masafumi Yamamoto, valutni strateg u Mizuho Securitiesu, komentirajući moguće smanjenje bilance Feda.

Britanska funta jutros se donekle stabilizirala prema euru nakon što je u ponedjeljak nakratko skliznula na najniže razine u sedam mjeseci, no ulagači su i dalje oprezni smatrajući njezino kretanje podložno neizvjesnostima na političkom planu, posebno u kontekstu šokantnog ishoda prošlotjednih parlamentarnih izbora.

Nakon sjednice Feda koja završava u srijedu, u fokusu tržišta bit će sjednica japanske središnje banke Bank of Japan (BOJ) zakazana za četvrtak.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.