SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar stabilan uoči Trumpova govora
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.02.2017. - 16:11:56
LONDON - Tečaj dolara u utorak je ostao uglavnom stabilan na međunarodnim tržištima uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa u koji su uprte sve oči tržišta, a zbog opreznog trgovanja kapital je pojačano usmjeravan u sigurna utočišta, prije svega u japansku valutu.

U takvom je ozračju jen ojačao oko 0,3 posto prema dolaru i euru pa se dolarom trgovalo po 112,39 jena a eurom po 119,01 jena.

Tečaj eura ostao je više-manje nepromijenjen u usporedbi s prethodnim zatvaranjem, na 1,0583 dolara, a američka je valuta ostala stabilna i prema britanskoj funti, kojom se trgovalo po 1,2432 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima na putu da završi ovaj mjesec na mršavom dobitku od nešto iznad jedan posto.

Očekivanja da bi američki predsjednik svoj istup pred kongresnicima mogao iskoristiti za prezentaciju određenih elemenata svoga plana vezanog za smanjenje poreza za srednju klasu i za jačanje konkurentnosti američkih kompanija na globalnoj razini, pripomogla su dolaru da nadoknadi gubitke u trgovanju u ponedjeljak na američkim tržištima.

Međutim, tržišne sudionike brinu pojedinosti vezane uz Trumpovu politiku, zbog čega će pozorno pratiti njegov današnji govor, a posebno u kontekstu političkih neizvjesnosti u Europi, ponajprije vezanih za predsjedničke izbore u Francuskoj.

U takvom ozračju ulagači su često u proteklih mjesec dana kapital nastojali skloniti u sigurna utočišta poput japanske valute, ali i drugih kategorija imovine, uključujući njemačke državne obveznice.

"Podugačak je popis toga o čemu se trenutno raspravlja i tržišta čekaju pojedinosti u vezi tih tema", kazao je Simon Derrick, direktor odjela globalne tržišne analize u Bank of New York Mellonu.