SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolar u blagom plusu, očekuje se podizanje kamatnih stopa Feda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 24.09.2018. - 15:52:47
LONDON - Dolar je u ponedjeljak blago ojačao prema košarici valuta, prekinuvši dvotjedni niz gubitaka, jer su investitori kupovali dolare pred ovotjedno očekivano podizanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je bio u plusu 0,1 posto, na 94,37 bodova, u kontekstu prigušene sklonosti riziku zbog najnovije zabrinutosti u vezi trgovinskog rata.

Eurom se trgovalo po 1,1745 dolara, što znači da mu je cijena ostala više-manje nepromijenjena u usporedbi sa zatvaranjem u petak.

Pritisci na slabljenje dolara ojačali su u posljednje vrijeme jer su se donekle stišale zabrinutosti na američko-kineskom trgovinskom planu, a posebice nakon što je Peking prošlog tjedna poručio da neće slabiti juan kako bi podupro izvoz.

Situacija se posljedično poboljšala i na tržištima gospodarstava u nastajanju gdje su tamošnje središnje banke, predvođene Turskom, poduzele drastične mjere s ciljem stabilizacije valuta.

No, preko vikenda su tenzije ponovno izbile u prvi plan i poduprle dolar nakon što je Peking objavio dokument o trgovinskom sporu u kojem kaže da će tražiti razuman ishod, a ujedno američku taktiku nazvao "bullingom".

Najveći dobitnik prema dolaru bila je britanska funta, nakon najnovijih izjava britanskog pregovarača za brexit Dominica Raaba da je uvjeren da će Velika Britanija postići napredak i u konačnici postići dogovor s Europskom unijom. Funta je jutros u takvom ozračju ojačala više od 0,5 posto, premašivši 1,31 dolara.

S obzirom da se američka središnja banka Fed na ovotjednoj sjednici sprema podići kamatnu stopu za četvrt postotnog boda, što bi bilo njihovo osmo podizanje od kraja2015., investitori su fokus preusmjerili dodatnom produbljenju razlike između američkih kamatnih stopa i onih drugih značajnih gospodarstva svijeta, ponajprije Europe.

Trgovalo se ipak u nešto manje obujmu jer su mnoga azijska središta bila zatvorena, uključujući ona u Japanu, Kini i Južnoj Koreji.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.