SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI FOREX
 
Dolar znatno ojačao prema jenu, euro stabilan
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.07.2017. - 08:46:27
LONDON – Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta prošloga tjedna ojačao, posebice prema jenu jer je japanska središnja banka odlučila uvesti dodatne poticajne mjere.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara skočila je prošloga tjedna 1,4 posto, na 113,90 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo 0,2 posto, na 1,1400 dolara.

Zahvaljujući tome, dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, prošloga je tjedna ojačao 0,5 posto, na otprilike 96 bodova.

Nakon što je tjedan dana prije taj indeks pao na najnižu razinu u devet mjeseci, prošloga je tjedna ojačao zahvaljujući naznakama jačanja američkog gospodarstva, ali i drugim čimbenicima.

Dolar je prošloga tjedna najviše ojačao prema jenu, dosegnuvši najviše razine u posljednjih sedam tjedan jer je japanska središnja banka Bank of Japan (BOJ) odlučila povećati kupnje državnih obveznica u vrijeme dok se ostale najvažnije središnje banke u svijetu okreću prema zaoštravanju monetarne politike.

Tako je zapisnik s posljednje sjednice Europske središnje banke (ECB) pokazao da su bančini dužnosnici spremni na korake u smjeru smanjenja monetarnih poticaja, ali da će vjerojatno to činiti polagano zbog bojazni da ne izazovu previranja na tržištima.

Brži gospodarski oporavak u eurozoni daje prostora ECB-u za polagano smanjivanje izvanrednih poticajnih mjera, kazao je predsjednik njemačke središnje banke Bundesbanka Jens Weidmann.

S druge strane, prema zapisniku s posljednje sjednice američke središnje banke, neki su dužnosnici Feda željeli najaviti početak smanjenja golemog portfelja obveznica do kraja kolovoza, dok su ostali ipak željeli da se pričeka s time.

Podršku dolaru pružili su u petak i bolji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada. Prema izvješću vlade, u lipnju je broj zaposlenih porastao za 222.000, dok su analitičari očekivali 179.000.

To ukazuje na snagu najvećeg svjetskog gospodarstva, pa su splasnula strahovanja od toga da gospodarstvo nije dovoljno jako za još jedno povećanje kamata ako Fed tako odluči.

No, izvješće je pokazalo i da je rast plaća usporen, što bi moglo značiti da će inflacija idućih mjeseci dodatno oslabiti.

Zbog toga će ulagači idućih tjedana pažljivo pratiti podatke o rastu američkog gospodarstva i kretanja inflacije jer će to najviše utjecati na daljnje odluke Feda.