SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FOREX
 
Dolarov indeks iznad najnižih razina u dva mjeseca
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 28.11.2017. - 16:54:08
LONDON - Tečaj dolara u utorak se na međunarodnom tržištu zadržao nedaleko najnižih razina u dva mjeseca prema košarici najznačajnijih svjetskih valuta, dok ulagači čekaju ishod saslušanja budućeg čelnika američke središnje banke Fed Jeromea Powella u Senatu.

Dolar je u takvom ozračju blago ojačao prema japanskom jenu, britanskoj funti i kanadskom dolaru, dok je na neznatnom gubitku bio prema euru. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se tako kretao nešto iznad 93 boda.

Dolarom se pritom trgovalo po 111,30 jena, nakon što je u trgovanju dan ranije nakratko skliznuo na najniže razine u dva mjeseca od 110,85 jena, jer je ulagače uznemirila vijest u japanskim medijima o mogućim novim sjevernokorejskim pripremama za raketna ispaljivanja.

Eurom se jutros trgovalo po 1,1903 dolara, što znači da se kreće ispod najviših razina u dva mjeseca, od 1,1961 dolara, koje je nakratko dosegnuo u trgovanju dan ranije.

Britanska funta skliznula je, pak na 1,3310 dolara, nakon što su iz britanske središnje banke Bank of England (BoE) objavili da bi se tamošnje banke mogle nositi i s kaotičnim Brexitom.

U fokusu je za danas najavljeno saslušanje u američkom Senatu Powella, koje će biti prvi ozbiljniji test za novog budućeg predsjednika Feda kojeg je nominirao američki predsjednik Donald Trump.

"Tržište smatra Powella čovjekom kontinuiteta, tako da se ništa novo ne očekuje, no mislimo da su prisutni određeni rizici vezano za taj događaj", kazao je valutni analitičar banke Saxo John Hardy.

"Mnoštvo je hipotetskih pitanja koja bi mu mogla biti postavljena ... pa ako se stekne dojam da je skloniji zaoštravanju monetarne politike tada bi moglo biti nekih oscilacija", dodao je.

Dolar i dalje pritišću zabrinutosti u vezi kašnjenja s provedbom smanjenja poreza, iako je predsjednik Trump u novom tweetu objavio da planovi po tom pitanju napreduju. Posljednjih dana zabilježen val prodaja kineskih dionica podupro je pak japansku valutu.