SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REZULTATI
 
DPS pobjednik, ali ključ drže manjinske partije
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 17.10.2016. - 07:24:27
PODGORICA - Nijedan učesnik parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, desetih od uvođenja višepartijskog sistema, a četvrtih od obnavljanja nezavisnosti, nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da nijedna lista ne može samostalno formirati vlast.
Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, CDT je objavio da je DPS osvojio 35 mandata, DF 18, Ključ devet, koliko i Demokrate, SDP četiri, Bošnjačka stranka i SD po dva mandata, a HGI i Albanci Odlučno (Forca, DUA, AA) po jedan mandat. Manjinske stranke odlučuju ko ima većinu. Najveće iznenađenje izbora su Demokrate, a najveći gubitnik Pozitivna, čiji je lider Darko Pajović podnio ostavku zbog lošeg izbornog rezultata i neosvojenog nijednog mandata.

Četiri opozicione stranke ukupno imaju 39 mandata u parlamentu, koji broji 81 poslanika, tako da će konačnu riječ u formiranju vlade imati manjinske stranke i Socijaldemokrate, nastale cijepanjem SDP-a.

Čak i ako bi se ujedinile četiri najveće opozicione partije, koje su se javno deklarisale da neće ići u postizbornu koaliciju sa Đukanovićevim DPS-om, one, kao ni DPS, teško da mogu da formiraju vladu bez podrške manjinskih stranaka - Bošnjaka, Albanaca i Hrvata.

Otuda pozivi opozicije manjinskim strankama da dobro procijene prije nego što odluče kome će dati podršku.

Biračka mjesta za parlamentarne i lokalne izbore u Baru, Kotoru, Andrijevici i Gusinju zatvorena su večeras u 20 sati.

Prema podacima nevladinih organizacija koje nadgledaju izbore, do 19 sati glasalo je oko 71 odsto birača.

Biračko pravo u Crnoj Gori imalo je 528.817 građana.

Na parlamentarnim izborima učestvovalo je 17 izbornih lista