SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Dropbox najavljuje IPO
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 16.01.2018. - 15:47:00
Zadnja izmjena: 16.01.2018. - 19:25:30
NEW YORK - Američka tvrtka za pohranu podataka u oblaku Dropbox prva je u nizu američkih tehnoloških kompanija koja je odlučila ove godine izaći na burzu. 

Štoviše, ako se potvrde trenutačne procjene vrijednosti kompanije od 10 milijardi dolara, to bi mogla biti najvrednija inicijalna ponuda dionica (IPO) nakon lanjskog uvrštenja Snapovih dionica. 

Prema navodima američkih medija koji se pozivaju na upućene izvore, Dropbox je u tajnosti predao Komisiji za burze i vrijednosnice (SEC) dokumente za odobravanje javne ponude dionica.

U kompaniji se nadaju da će se njihovim dionicama na burzi početi trgovati do kraja ožujka. Aranžeri uvrštenja su banke Goldman Sachs i JPMorgan Chase, tvrde upućeni izvori Bloomberga. Predstavnici Dropboxa, Goldmana i JPMorgana odbili su komentirati ove navode. Dropbox navodno pregovara s još nekoliko banaka koje bi imale dodatnu ulogu u procesu uvrštenja.

Uvrštenje Dropboxa, ali još više izvedba dionice u idućim danima bit će u posebnom fokusu financijske i tehnološke zajednice u SAD-u. Naime, Snapova inicijalna ponuda dionica – vrijedna gotovo četiri milijarde dolara – pokazala se kao razočaranje s obzirom na pad vrijednosti dionice.

Snap je inače krovna tvrtka koja stoji iza aplikacije Snapchat, iznimno popularne među tinejdžerima, no unatoč popularnosti ostvarila je rast broja korisnika manji od očekivanog. Snapova dionica trenutačno vrijedi malo više od 14 dolara, 17 posto manje u odnosu na cijenu iz IPO-a u ožujku.

 Međutim, za razliku od Snapa koji je gubitaš od samog početka, Dropbox stoji dijametralno suprotno jer prodajni prihodi iznose više od milijardu dolara. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.