SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE KAPITALA
 
Drugi uzastopni rast na azijskim tržištima
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.02.2018. - 08:07:12
TOKIO – Na azijskim su burzama u utorak indeksi porasli drugi dan zaredom, zahvaljujući oporavku Wall Streeta, no ulagači su oprezni jer će ovoga tjedna biti objavljeni podaci o inflaciji u SAD-u koji bi mogli osjetno utjecati na tržišta.

MSCI Asia Pacific Index skočio je 1,1 posto nakon što je proptekloga petka pao na najnižu razinu u dva mjeseca.

Australsko tržište poraslo je 0,6 posto, dok je korejski Kospi podignut 0,7 posto. Iako je Nikkei 225 otvorio u plusu, na kraju je korigiran 0,8 posto.

Shanghai Composite Index skočio je 1 posto na krilima globalnih dobitaka te sugestija o mogućoj državnoj pomoći. Podružnica kineskog regulatora za tržišta kapitala ohrabrila je u ponedjeljak dioničare domaćih kompanija da povećaju svoje udjele nakon prošlotjedne rasprodaje. 

Tržište se polagano stabilizira nakon što su prošloga tjedna naznake jačanja inflacije uplašile ulagače jer bi zbog toga američka središnja banka mogla ubrzati tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištima dionica.

Zbog mogućeg povećanja kamata Feda, prinosi na američke obveznice dosegnuli su prošloga tjedna najviše razine u četiri godine, a viši prinosi štete dionicama jer zbog toga rastu troškovi zaduživanja kompanija i jer bi dio investitora mogao povući dio sredstava iz dionica i kupiti obveznice.