SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRODAJA
 
Država prodala Cimosu 22.000 metara zemljišta za oko milijun eura
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.07.2018. - 15:46:00
Zadnja izmjena: 31.07.2018. - 23:01:56

PULA - Predstavnici Ministarstva državne imovine i Cimos Grupe u utorak su potpisali nagodbu kojom su riješeni sporni imovinskopravni odnosi na zemljištima u Buzetu i Roču, a prema kojoj je za spornih 22 tisuće četvornih metara zemljišta Cimos u hrvatski proračun uplatio 7,4 milijuna kuna, čime postaje neosporni vlasnik tog zemljišta.

Potpisujući nagodbu s predstavnicima talijanskog investitora u Cimos, ministar državne imovine Goran Marić rekao je da se sporazum odnosi na 22 tisuće kvadrata zemljišta za koje nije bilo dokaza da ga je Cimos stekao pravnim putem, ali nije bilo ni dokaza da je to u vlasništvu Republike Hrvatske.

"Izvršena je procjena vrijednosti tog zemljišta koja je oko milijun eura, oko 7,4 milijuna kuna, i Cimos je pristao platiti to zemljište. Tako da smo mi zapravo prodali to zemljište i sada su ga oni legalizirali za svoje potrebe, a staviti će ga u funkciju razvoja Cimosa", istaknuo je Marić.

Kaže i da mu ništa nije ljepše nego sudjelovati u spašavanju tvrtki, pogotovo proizvođačkih. Podsjetio je i kako su prije godinu dana stvorene pretpostavke za današnji sporazum, zahvaljujući angažmanu slovenskog Ministarstva gospodarstva i hrvatskog Ministarstva državne imovine na način da su složeni preduvjeti da se omogući ulazak strateškom partneru iz Italije u Cimos.

"Zadovoljan sam jer je spašeno 1.300 radnih mjesta, proizvodnih radnih mjesta, a proizvodnja je generator gospodarskog razvoja. Tijekom pregovora s talijanskom firmom uspjeli smo da proizvodnja opstane u Hrvatskoj, da je inozemni partner ne premjesti u okružje, pokazali smo da znamo prihvatiti inozemne investicije. Ne samo da smo spasili ta radna mjesta, već smo omogućili novo ulaganje od 20 milijuna eura do 2020. godine", rekao je Goran Marić, dodajući da Cimos pokazuje razinu profesionalnosti i poslovne odgovornosti kakva još nije viđena u Hrvatskoj.

Predsjednik Uprave talijanske tvrtke TCH Cogeme (vlasnik Cimosa) i izvršni direktor Cimosa Gino Berti istaknuo je da je ovo veliki dan za njegovu tvrtku.

"Hrvatsku smo odabrali kao polazišnu točku za svoju djelatnost i želimo od toga napraviti jedan vrhunski centar u našem sektoru. Povećat ćemo naša buduća ulaganja, sada su prepreke za to riješene. Hvala što ste vjerovali u naš plan razvoja. Od sutra pokrećemo naš plan ulaganja koji će se odvijati sljedeće tri godine, ići će u više faza, a u sve faze proizvodnje planiramo uložiti više od 20 milijuna eura", istaknuo je Berti, poručujući da će tvrtka otvarati i nova radna mjesta.

Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić naglasio je da je Cimos najznačajniji gospodarski subjekt ne samo na području grada Buzeta nego i na području cijele Istre te ima značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo.

Istarski župan Valter Flego istaknuo da je u strukturi istarskog BDP-a turizam tek na trećem mjestu, iza proizvodnje i trgovine, odnosno uslužnih djelatnosti.

"Cimos je jedan od simbola sjevera Istre, simbol proizvodnje, stvaranja nove vrijednosti, zahtjevnih projekata, razvoja", zaključio je Flego.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.