SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAŽIVANJE
 
Državni mirovinski fondovi sporo reagiraju na rizik promjene klime
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.09.2018. - 17:28:21
LONDON - Većina vodećih državnih mirovinskih fondova u svijetu nudi klijentima tek oskudne informacije o tome kako će promjena klime utjecati na vrijednost njihove imovine ili ih o tome uopće ne obavještavaju, pokazuje istraživanje objavljeno u ponedjeljak.

AODP (Projekt vlasnika imovine za objavu podataka) sastavni je dio ulagačke lobističke grupe ShareAction koja pokušava utjecati na investicijske odluke mirovinskih fondova.

Njihovo je istraživanje obuhvatilo 100 najvećih državnih mirovinskih fondova koji upravljaju imovinom ukupne vrijednosti veće od 11 tisuća milijardi dolara.
Rezultati pokazuju da je više od 60 posto fondova obuhvaćenih istraživanjem usvojilo tek naznake strategije vezano za promjenu klime na Zemlji ili je uopće nemaju, što znači da bi mogli prekršiti pravne obveze prema svojim klijentima.

Čak 63 posto fondova nudi klijentima vrlo oskudne informacije o tome kakko bi promjena klime mogla utjecati na vrijednost njihove imovine ili ih uopće ne obavještavaju o tome, pokazalo je istraživanje AODP-a.

Manje od jedan posto imovine kojom ti fondovi upravljaju uloženo je u rješenja povezana s niskom emisijom ugljikovih plinova a samo 10 posto fondova odlučilo je isključiti ugljen iz svog investicijskog portfelja, utvrdili su u udruzi.

Izvješće je prvi puta obuhvatilo analizu o tome u kojoj mjeri mirovinski fondovi poštuju preporuke Radne skupine za objavu podataka vezanih za klimu, uspostavljene 2015. godine odlukom Odbora za financijsku stabilnost skupine G20.

Na ljestvici od ukupno 100 fondova, rangiranoj prema usklađenosti s preporukama radne skupine G20, niz europskih fondova plasiran je prilično visoko, konstatiraju u AODP-u.

Tako je među 10 najbolje plasiranih čak osam iz Europe, uključujući i prvoplasirani švedski Četvrti švedski državni mirovinski fond (AP4), koji upravlja imovinom ukupne vrijednosti oko 40 milijardi dolara.

Promjena klime "dugoročno je najveći pojedinačni sistemski rizik za vrijednost imovine", istaknuo je izvršni direktor tog švedskog fonda Niklas Ekvall.

AP4 poduzeo je korake kako bi njegov portfelj i angažman podupirali prijelaz na ekonomiju s niskim emisijama ugljičnih plinova, dodao je Ekvall.

"Kao veliki investitori, mirovinski fondovi vlasnici su značajnog dijela svjetskog gospodarstva i očuvanje njegovog dugoročnog zdravlja i stabilnosti u njihovom je interesu", dodao je čelnik švedskog fonda.

Drugoplasirani je francuski Fonds de Réserve pour les Retraites (FRR) a od europskih fondova među pet najbolje plasiranih na ljestvici još su nizozemski ABP (na četvrtom mjestu) i finski Varma Mutual Pension Insurance Company (peto mjesto).

Među fondovima izvan Europe najbolje je plasiran mirovinski fond američke savezne države New York NYSCRF, koji je zauzeo treće mjesto, i mirovinski fond zaposlenika Ujedinjenih naroda UNJSPF, na sedmom mjestu.