SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Dubljević: Prva naftna bušotina u Jadranu krajem sljedeće godine
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 05.10.2018. - 19:08:00
Zadnja izmjena: 05.10.2018. - 19:12:29
PODGORICA – Prvi brod za seizmička istraživanja nafte i gasa uploviće u crnogorske vode 1. novembra, a prva bušotina je planirana krajem 2019, izjavio je za televiziju Crne Gore Vladan Dubljević, direktor Uprave za ugljovodonike.

„Kocesionari već plaćaju državi naknadu od oko milion i po eura godišnje, a pravi profit nas čeka tek pronalaskom nafte i gasa", rekao je Dubljević, prenosi portal Cdm.

Prema njegovim rečima, profit će se deliti, pri čemu će Crna Gora dobijati 62 do 68 odsto te dobiti.

Istraživanja u prethodnom vijeku pokazala su da nafte i gasa ima. Dokaz za to su uzorci jezgra bušotina koji su smešteni u depou Uprave za ugljovodonike i pažljivo se čuvaju, navodi se u tekstu.

„Koliki je taj prirodni resurs, na kojoj dubini i gde se nalazi pokazaće ozbiljna istraživanja, kojima su vrata otvorena pre tri godine raspisivanjem prvog tendera" dodaje se.

Na tender su se prijavile tri grupe kompanija, a prvi ugovor crnogorska vlada je potpisala sa italijansko-ruskim konzorcijumom Eni-Novatek u septembru 2016.

Drugi je sklopljen je sa grčkom kompanijom Energean Oil and Gas, koja je prošle godine objavila izveštaj nezavisnog procenitelja „Competent Persons Report – CPR" u kojem se tvrdi da Crna Gora u podmorju ima 51 milijardu kubika gasa i 144 miliona kubika tečnih resursa, što je oko 438 miliona barela nafte.

Podaci su se odnosili na 330 kilometara kvadratnih kod Ulcinja na koje su dobili koncesiju.