SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PRIJEDLOG
 
Dubravka Šuica predložena za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.09.2019. - 13:28:00
Zadnja izmjena: 10.09.2019. - 13:38:52
BRUXELLES - Dubravka Šuica predložena je za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju.

Izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je sastav i raspodjelu resora u novoj Komisiji.

U govoru je istaknula da joj je važno da svaki povjerenik posjeti zemlju članicu u prvoj polovici mandata.

"To će biti Komisija koja s riječi prelazi na djela", rekla je von der Leyen, dodavši da želi da njezin kolegij bude rodno uravnotežen.

Šuica, profesorica engleskog jezika do 2000. godine živjela je sa suprugom, pomorskim časnikom, i kćeri u stanu od 60-ak četvornih metara na predjelu Gruž, a onda se bacila u politiku, u kojoj je plivala kao riba u vodi - čelno mjesto u Dubrovniku, Sabor, EU parlament, brojne komisije, radna tijela, delegacije, posvuda se snalazila. Desetljeće i pol kasnije vrijednost obiteljske imovine procjenjivana je na više od pet milijuna eura. U obiteljskom vlasništvu Šuice imaju vilu na Pločama u Dubrovniku, kuću u Cavtatu, kuću na Pelješcu, stan u Lapadu, stan u Zagrebu, vikendicu u Risovcu u BiH, jahtu u vrijednosti od 500 tisuća američkih dolara, vinograd i šumu te dva auta - Opel i Volkswagen. Od te točke do danas bogatstvo je još naraslo, a u mandatu ministrice EU, Šuica će inkasirati još 1,3 milijuna eura, odnosno desetak milijuna kuna.

Frans Timmermans bit će povjerenik za europski zeleni plan, rekla je von der Leyen. Margrethe Vestager radit će na Europi spremnoj za digitalno doba i bit će povjerenica za konkurentnost.

Valdis Dombrovskis upravljat će radom na gospodarstvu i bit će povjerenik za financijske usluge. Virginijus Sinkevičius bit će povjerenik za okoliš i oceane.
Jutta Urpilainen preuzet će odgovornost za međunarodna partnerstva.

Sylvie Goulard upravljat će radom na industrijskoj politici i promicati digitalno tržište. Bit će odgovorna za novouspostavljenu glavnu upravu za obrambenu industriju i svemir.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.