SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Đukanović: U CG se još vodi rat evropske vizije i balkanske matrice
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 13.07.2017. - 08:45:33
PODGORICA - Crnoj Gori i regionu nužan je istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbijediti uvođenje evropskih standarda. Samo tako će u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski dio evropskog sistema vrijednosti. Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi, kaže u intervjuu Dnevnim novinama povodom Dana državnosti, Milo Đukanović, predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS).

U razgovoru o globalnim kretanjima, Zapadnom Balkanu, prilikama u zemlji i regionu nakon našeg članstva u NATO, crnogorskoj političkoj sceni, lider DPS naglašava da je grupa vječitih političkih gubitnika, u stanju očaja došla do posljednjeg stadijuma političkog i ljudskog posrnuća: otvorenog služenja interesima druge države čiji je cilj da osujeti put evropskog razvoja Crne Gore.

„Suštinski gledano, kod nas se i dalje vodi rovovski rat između protagonista evropske vizije i pristalica tradicionalne balkanske političke matrice zbog koje je Crna Gora, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, zaostala tako daleko od nivoa evropske razvijenosti", kazao je Đukanović.

Komentarišući pitanje zašto istorijski zaokret Crne Gore prema zapadnim vrijednostima još nema širi politički i društveni konsensus, Đukanović kaže da za to postoje brojni unutrašnji i eksterni razlozi, te da je „nedostatak znanja nesumnjivo jedan od najtežih hendikepa ovog, u osnovi emancipatorskog poduhvata".

„Drugi razlog, tako karakterističan za Crnu Goru je beskrupulozna politička manipulacija partijskih lidera željnih vlasti, kojima je taj cilj preči od obaveze da čine bilo kakvo dobro za građane koje predstavljaju. Naime, grupa vječitih političkih gubitnika, nespremnih da pošteno analiziraju svoje nedostatke koji ih vode iz poraza u poraz, slabića nesposobnih da se povuku i naprave gest elementarne odgovornosti prema biračima koji su im poklanjali povjerenje, u stanju očaja došla je do posljednjeg stadijuma političkog i ljudskog posrnuća: otvorenog služenja interesima druge države čiji je cilj da osujeti put evropskog razvoja Crne Gore", kazao je Đukanović.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.