SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Đukanović u Dubaiju traži investitore
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 06.11.2018. - 11:39:11
DUBAI - Crnogorski predsjednik Milo Đukanović promovisao je investicioni program, koji investitorima omogućava da se ulaganjem u Crnu Goru kandiduju za državljanstvo.
Govoreći na Globalnoj konferenciji o rezidentnosti i državljanstvu u Dubaiju, koju organizuje kompanija Henley & Partners, Đukanović je rekao da bi taj program trebalo da ima snažne multiplikativne efekte na ekonomiju, postane značajan izvor prihoda i platforma za ulaganja.

"Uz dobro osmišljenu kampanju moguće je privući pažnju uglednih poslovnih ljudi koji bi prihvatili da obave relokaciju sedišta svojih biznisa", rekao je Đukanović. Time bi se, kako je ocenio, ne samo povećao iznos investicija, već i poboljšao imidž Crne Gore i podigli standardi poslovanja.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegove Službe za informisanje, kazao da je vitalni nacionalni interes Crne Gore da implementira program na način da, koristići iskustva drugih zemalja, eliminiše sve rizike koje može doneti njegova primjena.

"Program će omogućiti aplikacije samo onim osobama koje imaju dokazan kredibilitet u ličnom i profesionalnom smislu i dozvoliti priliv sredstava koja imaju neupitno legalno porijeklo", poručio je Đukanović.

Đukanović vjeruje da svaki program može biti dugoročan i stabilan samo ako obe strane vide jasne koristi međusobne saradnje.

"Interes države je da se primenom Individualnog investicionog programa dodatno pospeši razvoj, kreiraju nova radna mesta, smanji spoljno-trgovinskog deficit i obavi transfer znanja i novih tehnologija", naveo je crnogorski predsjednik.

Poručio je da će aplikanti imati korist od povoljnog poreskog sistema, bezviznog režima prema zemljama u Schengen zoni i integracija u ekonomski i politički sistem države.

Prema njegovim riječima, individualni investicioni program mora omogućiti kvalitetniju upotrebu i bolju valorizaciju prirodnih resursa za državu i lokalne zajednice.

"To se prije svega odnosi na energetiku, poljoprivredu i turizam koji predstavljaju neke od najvećih razvojnih šansi Crne Gore", naveo je, između otalog, Đukanović.