SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IZLIJEVANJE
 
DUZS: Zbog poplava i Hrvatska vojska u pripravnosti
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.02.2014. - 19:11:28
ZAGREB - Zbog najavljenog novog vodnog vala rijeke Save te iznimno otežanog prihvata njezinih pritoka, poduzimaju se mjere za obranu od poplava, stanje je najteže u Sisačko-moslavačkoj županiji, a u slučaju potrebe bit će organizirana i djelomična evakuacija stanovništva te je u pripravnosti pozvano i tisuću pripadnika Hrvatske vojske, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

S obzirom na veliku zapunjenost riječnih korita i prirodnih retencija (poplavljenih područja) – Lonjskog i Odranskog polja, Hrvatske vode izvijestile su da će biti iznimno otežan prihvat velikih voda rijeke Save i njezinih pritoka zbog čega bi mogao biti ugrožen sustav obrane od poplava na slijevu Save.

DUZS je stoga prema Ministarstvu obrane uputio zahtjev za stavljanjem u pripravnost, uz postojeće snage, još 1000 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Hrvatske vojske, kako dodatne snage u obrani od poplave.

Osigurane su i dodatne količine vreća za pijesak, koje će biti distribuirane na lokacije koje odrede Hrvatske vode.

U svrhu pravodobne zaštite stanovništva i imovine, sukladno procijeni i potrebama, bit će organizirana djelomična evakuacija stanovništva, kažu u DUSZ-u.

Po prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda sutra i prekosutra (17./18. veljače) predviđaju se veće količine oborina u Sloveniji, koje će uvjetovati porast vodostaja Save i utjecati na plavljenje okolnih područja.

Stožer za zaštitu i spašavanje RH na današnjoj je sjednici prihvatio mišljenje Hrvatskih voda vezano uz plansko uklanjanje dijela nasipa i kontroliranog rasterećenja retencija u svrhu minimaliziranja štete po okolno stanovništvo.

Stožer je utvrdio i daljnje aktivnosti nadležnih službi, pripravnost i raspored operativnih snaga, koje će na terenu djelovati sve dok za to postoji potreba.

Zbog poplave je za promet zatvorena lokalna cesta na velikogoričkom području LC 31163-Kuče - Poljana Čička, a obilazni pravac je Novo Čiče - Jagodno, izvijestila je zagrebačka policija, dodavši da je na 30 metara ceste oko 20 centimetara vode. Zbog vode na kolniku zatvorena je dionica državne ceste D36 Sisak-Popovača (kod šume Brezovica). Obilazak je preko Ivanić Grada, Lijeve i Desne Martinske Vesi, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 18,40 sati.

Državna cesta D307 na dionici Gornja Stubica-Marija Bistrica u mjestu Banšćica, zbog djelomičnog ulegnuća ceste, do daljnjega je zatvorena za sav promet. Obilasci: za vozila do 10 tona je ŽC2224 Gornja Stubica-Laz Bistrički, a za vozila iznad 10 tona je D24 Hum Zabočki-Zlatar Bistrica-D29-Marija Bistrica, i obrnuto.

Mogući su odroni zemlje i kamenja na cestama u gorju, kao i na Jadranskoj magistrali (D8).

Zbog poplave, zatvorene su pojedine državne, županijske i lokalne ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji.

Na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak teretnih vozila.

Zbog radova za vozila iznad 7.5 tona zatvoren je GP Ilok.

Zbog jakog juga u prekidu je trajektna linija Lopar- Valbiska, katamaranske Rijeka-Rab-Novalja, Split-Vis, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli u 14 sati i Split- Hvar-Korčula u 16 sati te brodska linija Unije- Susak-Mali Lošinj.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.