SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MERCATOR
 
Dvije banke protiv prijenosa Mercatora na Fortenovu grupu
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 06.03.2019. - 09:09:29
LJUBLJANA - Dvije državne slovenske banke - SID banka i Abanka - protive se prijenosu imovine Mercatora na Fortenovu grupu.

S prijenosom Mercatora na Fortenovu mora se suglasiti svih 55 banaka vjerovnica slovenskog trgovca.

- Ako prijenos ipak usoije, banke će imati potraživanja prema društvu koje će biti u vlasništvu zdravog poduzeća. Dakle, prema Mercatoru unutar grupe Fortenova, piše Siol.net.

Sljedeći koraci za prijenos dionica Mercatora su odobrenje Slovenske agencije za zaštitu tržišnog natjecanja i rješavanje pitanja manjinskih interesa koje je Peruško ocijenio formalnostima koje zahtijevaju vrijeme. Smatra da bi proces prijenosa Mercatora mogao biti završen do kraja godine, iako je vremenski raspored sva tri koraka prošao "već jučer".

Paralelno s prijenosom Mercatora na grupu Forten, morat će se pratiti i kretanja vlasništva u "novom Agrokoru". Od 1. travnja vlasnici Fortenove također će moći formalno početi prodavati svoje dionice, iako su neki zajmodavci to već učinili jedni drugima.

Od najvećeg vlasnika, ruske Sberbanke, već su najavili da će svoje dionice prodati do sredine ove godine, dok Peruško vjeruje da na takve odluke utječu mnogi čimbenici.

Od financijskih institucija očekuje da s vremenom prodaju svoje dionice novoj grupi, što će, između ostalog, ovisiti o vrijednosti dionica u određenom vlasništvu io internim procesima u pojedinim bankama.

U međuvremenu, slovenski mediji spekuliraju kako bi Mercator beć i prije prijenosa na novu grupu, mogao dobiti novo vodstvo. Trenutni predsjednik Uprave Tomislav Čizmić nije u sjajnim odnosima s Fabrisom Peeuškom. Prvi nadzornik Mercatora Matej Lahovnik u prsincu je na sjednici NO-a ponovno postavio pitanje o poslovima između kompanija iz sastava Agrokora te poduzeća u vlasništvu Čizmićeve obitelji.