SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ROBE
 
Ebola kriva za sve skuplji kakao
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 02.10.2014. - 15:18:36
LONDON - Kakao je najskuplji od ožujka 2011. godine, a njegova cijena brzo raste zbog straha od širenja smrtonosne ebole iz Liberije u druge zemlje zapadne Afrike.

Rizik postoji, prije svega, od širenja virusa na područja Obale Bjelokosti i Gane koje zajedno osiguravaju 70 posto svjetskih isporuka kakaa.

Ako bi se epidemija proširila u proizvodne oblasti te dvije zemlje to bi značilo izolaciju i u čisto komercijalnim uvjetima. Suspenzija svakog trgovanja bi mogla izazvati daljnji pritisak na rast cijena, ukazuju analitičari. Nedostatak kakaa, prema nekima, ipak ne prijeti. U odnosu na prošlu godinu zalihe su veće 14 posto.

Cijene sirovine koja je osnova čitavog niza slatkiša, ove godine, prema podacima burze Intercontinental exchange rastu 23 posto, na 3.316 dolara za metričku tonu (1.000 kilograma).

Iako ove godine, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, ima viška kakaa, potražnja raste i u dugoročnom pogledu prijeti nedostatak te sirovine, smatraju analitičari. Glavni razlozi trenutne panike, prema njima, su rizici od ebole.