SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONUDE
 
EBRD dobio ponude više od 10 zemalja za lokaciju novog ureda
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.03.2018. - 14:18:31
LONDON - Više od 10 zemalja ponudilo se za domaćina novog ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ako bude donesena odluka o preseljenju dijela zaposlenika iz Londona, kazao je EBRD-ov financijski direktor Andras Simor.

Simor od kraja 2016. godine nadzire analizu rada EBRD-ova administrativnog ureda u Londonu. Očekivalo se da će pojedini preliminarni rezultati analize biti objavljeni prošle godine ali posao još nije dovršen i mogao bi potrajati još godinu dana ili čak duže.

"Želimo donijeti pravu odluku, vrijeme nije najvažniji aspekt u toj priči", kazao je Simor intervjuu za Reuters, objavljenom u ponedjeljak.

Na pitanje hoće li odluka biti donesena ove godine, odgovorio je: "Možda hoće, ne znamo, mogla bi biti objavljena i kasnije".

Banka trenutno u Londonu zapošljava više od 1.500 radnika a preseljenje većeg broja njih moglo bi biti skupo i poremetiti rad. U svakom slučaju, interesenata za ugošćivanje novog ureda ne manjka.

"Lista je duga", ističe Simor, dodajući da "vjerojatno" sadrži više od 10 zemalja koje nije želio poimence navesti.

EBRD je osnovan 1991. godine radi ulaganja u bivše komunističke zemlje u istočnoj Europi. U proteklih 10 godina proširili su mandat i sada posluju u više od 30 zemalja.

Prema osnivačkoj povelji sjedište banke mora biti u Londonu ali britanska referendumska odluka iz 2016. godine o izlasku iz Europske unije potaknula je raspravu među zemljama članicama o potrebi širenja područja rada.

Zasada nema nikakvih naznaka da će sjedište EBRD-a biti preseljeno iz Londona.

Ni Simorova analiza nije izravno povezana s Brexitom ali ako rezultati zaista budu objavljeni za kojih godinu dana ili više, njihova bi se objava taman mogla vremenski poklopiti s datumom izlaska Britanije iz EU, primjećuje Reuters.

Pojedini članovi upravnog odbora EBRD-a kazali su za Reuters na početku izrade analize 2016. godine da bi naznaka potpunog raskida trgovinskih veza između Velike Britanije i EU-a mogla utjecati na njezin ishod.

Financijski direktor EBRD-a nije govorio o tome u najnovijem intervjuu za Reuters a EBRD-ov glasnogovornik kazao je da preseljenje dijela radnika iz Londona nema veze s time.

Službeni su razlog Simorove analize troškovi i istek najma prostora za postojeću bazu u Londonu 2022. godine. Spominjala se mogućnost njegova produljenja za pet godina, što bi moglo biti jeftinije od razdvajanja zaposlenika i najma dvije odvojene zgrade, napominje Reuters.

"Razmatramo mogućnosti, možemo li odnosno želimo li produljiti najam za ovu zgradu", kazao je Simor. "Također tražimo alternativna rješenja po Londonu", dodao je.