SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
STRATEGIJA
 
EBRD odobrio strategiju za Hrvatsku za razdoblje do 2021. godine
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.06.2017. - 16:40:30
LONDON - Odbor direktora Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je strategiju za Hrvatsku do 2021. godine, usmjeravajući fokus na rješavanje ključnih strukturnih problema koji ograničavaju produktivnost i konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Kako se navodi u izvješću objavljenom u četvrtak, EBRD će podržati Hrvatsku u ostvarivanju održivog rasta, utvrđujući kao prioritete potporu konkurentnosti privatnog sektora, produbljivanje financijskih tržišta s naglaskom na razvoj tržišta kapitala te na promicanje komercijalizacije javnih poduzeća.

Potpora konkurentnosti privatnog sektora uključuje poticanje inovacija, poslovne i resursne učinkovitosti, kao i poboljšanje poslovne klime i ekonomske uključenosti, stoji u priopćenju EBRD-a povodom usvajanja nove strategije.

"Banka će i dalje podupirati veće domaće tvrtke te mala i srednja poduzeća koja žele uvesti suvremenu poslovnu i upravljačku praksu", poručuju iz međunarodnog zajmodavca.

"EBRD će također nastaviti podupirati izravna strana ulaganja koja donose prijenos tehnologije, a domaćem gospodarstvu omogućuju uključivanje u globalne lance vrijednosti. Glavno težište strateškog dijaloga banke na tom području bit će poticanje daljnjeg razvoja institucionalnog okruženja koje pogoduje inovacijama i održivosti", navodi se u priopćenju.

Kada je u pitanju produbljivanje financijskih tržišta radi poboljšanog pristupa sredstvima, pri čemu bi naglasak trebao biti na razvoju tržišta kapitala, iz banke ističu da će nastaviti dugoročno financirati kompanije u Hrvatskoj, kako izravno tako i posredstvom partnerskih financijskih institucija.

"EBRD će pripomoći ostvarivanju veće raznolikosti izvora sredstava te će nastaviti pružati savjetodavne usluge. U skladu s ciljevima Europske komisije iz njene inicijative za Uniju tržišta kapitala (CMU), Banka će staviti naglasak na razvoj domaćih tržišta kapitala i integraciju hrvatskog financijskog sektora u globalna financijska tržišta", stoji u priopćenju.

Dodatno će EBRD usmjeriti aktivnosti na "promicanje komercijalizacije javnih poduzeća, što uključuje poboljšanje korporativnog upravljanja i podupiranje privatizacije poduzeća u državnom vlasništvu".

"Banka će surađivati s vlastima kako bi se ubrzao proces preustroja javnih poduzeća kroz promicanje komercijalizacije i veće sudjelovanje privatnog sektora, unaprjeđivanje korporativnog upravljanja, kao i provedbu programa financijskih i poslovnih poboljšanja s fokusom na energetsku i resursnu učinkovitost", poručuju iz EBRD-a.

"Nova strategija važan je dokument kojim se određuju parametri naših aktivnosti u Hrvatskoj. U bliskoj suradnji s vlastima i hrvatskim tvrtkama uspjeli smo analizirati stanje u gospodarstvu te definirati područja u kojima će nastavak aktivnosti EBRD-a doprinijeti održivom razvoju hrvatskog gospodarstva", kazala je direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Mađarsku, Slovačku i Sloveniju Vedrana Jelušić Kašić.

U strategiji za Hrvatsku za razdoblje od 2013. do 2016. godine prioriteti banke obuhvaćali su ublažavanje posljedica krize i povratak održivom rastu, zatim iskorištavanje pogodnosti ulaska u Europsku uniju, te - kao i u novoj strategiji - restrukturiranje i komercijaliziranje javnih komunalnih djelatnosti.

EBRD je 1994. godine potpisao prvi projekt u Hrvatskoj i dosad je podržao više od 195 projekata u ukupnom iznosu od 3,57 milijardi eura, navodi se u priopćenju. Banka je putem svojih aktivnosti prisutna u različitim gospodarskim sektorima, s naglaskom na infrastrukturu, korporativni i financijski sektor te energetiku, dodaje se.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.