SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALIZA
 
ECB najavljuje analizu stanja u šest bugarskih banaka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.11.2018. - 16:49:01
FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) temeljito će analizirati stanje u šest bugarskih banaka slijedom kandidature Bugarske za ulazak u europsku bankovnu uniju, objavila je bugarska središnja banka.

Bugarska je u srpnju podnijela zahtjev za pristupom europskoj bankovoj uniji kako bi ušla u čekaonicu za eurozonu.

ECB je Bugarskoj dosada uskraćivao mogućnost ulaska u eurozonu po ubrzanom postupku uz argument da njezine banke zahtijevaju strožu superviziju.

"Potrebna je temeljita analiza u sklopu procesa uspostave bliske suradnje između ECB-a i nadležnih vlasti zemalja članica čija valuta nije euro", navodi se u priopćenju ECB-a.

Analiza imovine UniCredit Bulbanka, DSK Banka koji kontrolira mađarski OTP, i United Bulgarian Banka, te tri banke u bugarskom vlasništvu, First Investment Banka, Central Coooperative Banka i Investbanka, počet će u studenom a rezultati se očekuju u srpnju 2019. godine.

Postupak će obuhvatiti provjeru imovine i otpornosti na moguće nepovoljne uvjete poslovanja a bit će zaključen zadnjeg dana ove godine, najavljuju iz ECB-a.
Dodaju i da će se analiza temeljiti na metodologiji koju njihov odjel za superviziju primjenjuje u redovnim analizama stanja u bankama.
Bugarska je željela ući u čekaonicu za eurozonu puno ranije ali je pod pritiskom ostalih zemalja-kandidata prihvatila niz obveza, poput jačanja bankovnog sektora i sustava za sprečavanje pranja novca. Stoga bi se razdoblje čekanja moglo produljiti, napominje Reuters.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.