SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BRIGE
 
ECB zabrinut zbog jakog eura i opasnosti trgovinskog rata
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.04.2018. - 14:51:00
Zadnja izmjena: 13.04.2018. - 16:13:27
FRANKFURT - Dužnosnici Europske središnje banke (ECB) izrazili su na sjednici u ožujku zabrinutost zbog potencijalno štetnog utjecaja jačeg eura na gospodarstvo i zbog opasnosti trgovinskog rata Kine i SAD-a, pokazuje zapisnik objavljen u četvrtak.

Gospodarske aktivnosti u eurozoni rastu pet godina zaredom i dužnosnici sada raspravljaju o tome kako postupno ukidati poticaje i pripremiti ulagače za normalizaciju politike deset godina nakon globalne financijske krize koja je potaknula središnje banke širom svijeta na potporu gospodarstvu.

ECB je pokrenuo program poticaja prije tri godine, snizivši ključne kamatne stope i kupujući imovinu kako bi snizili troškove zaduživanja i potaknuli gospodarski rast i inflaciju. Dok su se gospodarske aktivnosti oporavile, inflacija je i dalje slaba, daleko od zacrtanih nešto manje od dva posto.

Stoga su u središnjoj monetarnoj instituciji eurozone još uvijek iznimno suzdržani kada je u pitanju povlačenje poticaja. U ožujku su tako simbolično iz priopćenja izostavili formulaciju o daljnjem povećanju iznosa mjesečnih kupnji imovine ako se ukaže potreba.

Jačanje eura u proteklim mjesecima ocijenili su pak na prošlomjesečnoj sjednici "značajnim izvorom" neizvjesnosti, pri čemu su neki dužnosnici predvidjeli i izraženiji negativan utjecaj jačeg eura na inflaciju.

"Napomenuto je da je po svemu sudeći kretanje tečaja eura u posljednje vrijeme ipak više povezano s odgovarajućim šokovima na području monetarne politike, uključujući priopćenja, a manje s poboljšanjem makroekonomskih prognoza", stoji u zapisniku.

"To upućuje na zaključak da se može očekivati da će jačanje eura negativnije utjecati na inflaciju", dodaje se.

Euro je jačao dijelom i zbog strahovanja tržišta od američkog protekcionizma ali njegov tečaj zasada nije značajnije zakočio potražnju, napominje Reuters.

Dužnosnici ECB-a suglasni su ipak kako su sada sigurniji da će inflacija postupno krenuti prema ciljanoj razini bude li banka dovoljno strpljiva.

"Pojačano uvjerenje uvjetovalo je postupnu prilagodbu priopćenja upravnog vijeća", pokazuje zapisnik.

Dužnosnici su spomenuli i opasnost trgovinskog rata između SAD-a i Kine.

"Raširena je bojazan da je rizik trgovinskih sukoba, za koje se može očekivati da bi nepovoljno utjecali na aktivnosti svih uključenih zemalja, danas veći", zaključuju u ECB-a.

"Upozoreno je također na mogući nepovoljan utjecaj (tog rizika) na povjerenje", dodaje se u zapisniku.