SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RIZICI
 
EIOPA: Osiguravajućim kućama prijete rizici zbog niskih kamatnih stopa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.12.2014. - 12:30:19
FRANKFURT - Gotovo četvrtina europskih osiguravatelja mogla bi idućih godina imati problema s ispunjenjem financijskih obveza prema vlasnicima polica, upozorila je regulatorna agencija za industriju osiguranja u EU (EIOPA).
"Nastavak aktualnih prilika s niskim prinosima mogla bi neke osiguravatelje kroz osam do 11 godina dovesti u situaciju da otežano ispunjavaju obveze prema vlasnicima polica", stoji u priopćenju EIOPA-e.

Europski regulator sedam je mjeseci utrošio na ispitivanje kako bi se kapitalne rezerve osiguravatelja nosile s hipotetskim problemima a kako bi utvrdio bi li vlasnicima polica osiguranja mogla prijetiti financijska kriza. EIOPA ne navodi imena kompanija koje nisu prošle na njihovim testovima.

Pa ipak, iz EIOPA-e su izvijestili da 24 posto osiguravatelja neće ispuniti potrebni solventni kapital, ključni regulatorni minimum, u scenariju skrojenom po uzoru na prilike u Japanu kojeg pogađa dulje razdoblje niskih kamatnih stopa.

Ključne ECB-ove kamatne stope praktički su na nuli, s tim da središnja banka eurozone priprema daljnja ublažavanja uvjeta kreditiranja.

Niski prinosi po relativno sigurnim državnim i pokrivenim obveznicama pogađaju dohodak osiguravatelja od ulaganja, što im znatno otežava situaciju u pogledu ispunjenja budućih obveza prema vlasnicima polica.

EIOPA je izračunala temeljni plan za svoje testove, koristeći pritom pravila o sigurnosti kapitala osiguravatelja poznatima pod nazivom Solventnost II, koji će stupiti na snagu u siječnju 2016. godine. Taj je temeljni scenarij pokazao da je osiguravateljski sektor općenito dobro kapitaliziran, iako je dio kompanija pokazao manjkove čak i prije stres testova.

"Međutim, 14 posto kompanija, koje predstavljaju tri posto ukupne imovine, imale su udio potrebnog solventnog kapitala ispod 100 posto", kaže se u priopćenju EIOPA-e.

Analitičari osiguravateljske industrije kažu da su veliki diverzificirani osiguravatelji poput Alianza, Axe i Generalija dobro pripremljeni za pravila Solventnost II.

EIOPA je zaključila da manjem broj kompanija prijete rizici prema scenariju koji predviđa najdrastičnije nepovoljne uvjeta a koji pretpostavlja pad vrijednosti imovine u kombinaciji s rastom budućih obveza.

Na osnovnom stres testu EIOPA-e sudjelovalo je 60 osiguravateljskih grupa i 107 pojedinačnih kompanija, koje čine 55 posto premija na razini EU-a. Na tom su testu sudjelovale kompanije iz svih 28 članica EU-a, plus one iz Norveške, Švicarske i s Islanda.