SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
EK: U ponedjeljak pojašnjenje u vezi s hrvatskim taksama
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.08.2017. - 07:25:07
BRUXELLES - Evropska komisija razmatra situaciju nastalu podizanjem hrvatskih taksi na uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, te najavljuje da će o tome u ponedjeljak nešto više znati.

Na pitanje Tanjuga kakav je stav EU povodom jednostranog povećanja fitosanitarnih taksi na uvoz voća i povrća u Hrvatsku, iz Brisela pozivaju "sve strane da se pridržavaju preuzetih obaveza".

"EU podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju. U kontaktu smo sa vlastima svih zemlja uključenih u ovaj slučaj i trenutno procenjujemo situaciju", poručio je portparol Evropske komisije u izjavi za Tanjug.

Izvori Tanjuga u Evropskoj komisiji navode da su kontakti eksperata iz EU i regiona nadležnih za trgovinu, ali i za primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "već u toku" i da se u ponedjeljak očekuje zajednička konferencija na kojoj bi trebalo da dođe do pojašnjenja situacije.

U Briselu naglašavaju da očekuju da čuju "zvaničan stav" Zagreba povodom novonastale situacije sa uvozom voća i povrća iz tzv. " trećih zemalja", među kojima je i Srbija i BiH.

Odlukom Hrvatske takse za fitosanitarni nadzor voća i povrća iz uvoza su podignute za 22 puta u odnosu na dosadašnje što je izazvalo revolt u zemljama u okruženju. Vlade Srbije i BiH su tim povodom uputile i zvanično pismo Evropskoj komisiji tražeći objašnjenje ovakvog postupka zemlje članice EU i potpisnice Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Hrvatske vlasti su saopćile da ne smatraju da je povećanjem naknada za kontrolu uvoznog voća i povrća iz trećih zemalja prekršen Sporazum o stabilizaciji i pridružživanju.

Kako tvrde, ovdje nije riječ o vancarinskoj barijeri, već o naknadama za inspekcijski nadzor, koje, po miššljenju Hrvatske, "uopššte nisu pretjerane".