SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TREND
 
Ekonomska klima u Njemačkoj u prosincu na najvišoj razini od početka 2018.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.12.2019. - 17:35:50
BERLIN - Očekivanja za njemačko gospodarstvo osjetno su poboljšana u prosincu, dosegnuvši najvišu razinu od početka 2018. zahvaljujući snažnom izvozu i tržištu rada, pokazalo je u utorak izvješće ekonomskog instituta ZEW.

Indeks očekivanja financijskih stručnjaka za najveće europsko gospodarstvo porastao je u prosincu za 12,8 bodova u odnosu na prošli mjesec, na 10,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost od veljače prošle godine.

Ujedno je osjetno nadmašio očekivanja analitičara koji su predviđali da će dosegnuti 3,5 bodova.

Porastao je i indeks koji mjeri ocjenu aktualnog stanja u gospodarstvu, za 4,8 bodova, na minus 19,9 bodova.

Opetovano znatno poboljšanje očekivanja možda će nekoga iznenaditi a počiva na nadi da će njemački izvoz i osobna potrošnja biti bolji nego što se do sada očekivalo, kazao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Ta nada izvire iz neočekivano velikog rasta njemačkog trgovinskog viška u listopadu, relativno snažnog gospodarskog rasta u Europskoj uniji u trećem tromjesečju i stabilnog domaćeg tržišta rada, dodao je Wambach.

„Prilično nepovoljni podaci o industrijskoj proizvodnji i novim narudžbama u listopadu pokazuju ipak da je gospodarstvo i dalje prilično krhko", upozorio je čelnik ZEW-a.