SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROGNOZE
 
Ekonomski institut: Usporavanje rasta BDP-a u 2016.
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 18.12.2015. - 12:20:46
ZAGREB - Potaknut povoljnim pokazateljima za treće tromjesečje kao i mjesečnim indikatorom poslovnog ciklusa (CEIZ indeks) te podacima o industrijsko proizvodnji i trgovini na malo za listopad zagrebački Ekonomski institut revidirao je svoju prognozu i sada očekujemo gospodarski rast od 1,5 posto u 2015. godini.
- Pozitivna očekivanja ponajviše su posljedica snažnog doprinosa realne potrošnje kućanstava koja se oporavlja zahvaljujući poreznim promjenama na početku godine, niskim cijenama goriva koje povoljno utječu na realni raspoloživi dohodak te snažnoj turističkoj potrošnji, rekla je u petak Dubravka Jurlina, ravnateljica Instituta.

Za razliku od Hrvatske narodne banke koja u idućoj godini očekuje ubrzanje gospodarskog rasta stručnjaci Ekonomskog instituta prognoziraju niži rast od 1,3 posto u 2016. godini. Na slabiji ekonomski rast, smatraju, utjecat će očekivana fiskalna konsolidacija i sporiji rast vanjske trgovine.

Institut očekuje niži deficit državnog proračuna od očekivanog u ovoj godini. Podaci kojima raspolažu, a koji se odnose na proračun središnje države, upućuju da su proračunski prihodi u prvi devet mjeseci porasli za 6,2 posto na godišnjoj razni. S obzirom na to da su istovremeno rashodi rasli po stopi 3,3 posto, proračunski deficit je u ovoj godini pao što se zadnji put desilo 2012. godine.

- Ne dođe li do značajnih rashoda do kraja godine očekujemo da bi u proračunski deficit u 2015. mogao iznositi 4,5 posto BDP-a, rekla je Marina Tkalec te je dodala da će se smanjenje deficita nastaviti i u iduće dvije godine i to prema četiri odnosno 3,5 posto u 2016. i 2017., što je iznad razina propisanih procedurom prekomjernog deficita, ali je ohrabrujuća tendencija.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.