SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Elan dobio novog vlasnika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.12.2018. - 13:41:58
LJUBLJANA - Članovi Elan Grupe, u vlasništvu i pod upravljanjem VR Capitala iz Londona, potpisali su ugovor o prodaji i prijenosu 100-postotnog udjela Elana s poduzećem koje je u vlasništvu KJK Fonda III iz Luksemburga i kojim upravlja KJK Management SA (KJK).

Elanova matična kompanija (koja se bavi skijama, jedrilicama i vjetrenjačama) posjeduje 80% udjela u kompaniji Elan Inventa, društva koje se bavi sportskom opremom.

Fond KJK kupuje industrijske kompanije u regiji preko svojih podružnicala. On investicije restrukturira pa potom prodaje. Među ostalim, ovaj fond je kupio Iskru ISD, proizvođača metalnih proizvoda, i Kovinoplastiku Lož, koji se bavi metalnim proizvodima i poluproizvodima, a portfolio uključuje, između ostalog, kuhinjska korita od nehrđajućeg čelika. Prije izvjesnog vremena bili su zainteresirani za kupnju Mariborske Livarne i drugih tvrtki.

VR Capital je postao vlasnik Elan Grupe 2015. godine, kada je investiciona banka Merrill Lynch International kupila potraživanja Elana, ACH, Polzele i Adria Airwaysa. Veći dio potraživanja je VR Capita prodaol, koji je počeo da se bavi restrukturiranjem Elana, i uložio je milione eura u kompaniju.

U travnju ove godine vlasnici su počeli da prodaju Elan. Proces je doživljavao uspone i padove, pa tako na primjer, podružnicu Inventa, nisu mogli samostalno prodavati.

Freitag & Co., sa sjedištem u Frankfurtu i Bostonu, bio je glavni savjetnik za prodaju na strani dioničara.

Očekuje se da će transakcija biti završena sredinom 2019. godine, nakon odobrenja Agencije za zaštitu konkurencije.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.