SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROMJENE
 
Elan dobio novog vlasnika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.12.2018. - 13:41:58
LJUBLJANA - Članovi Elan Grupe, u vlasništvu i pod upravljanjem VR Capitala iz Londona, potpisali su ugovor o prodaji i prijenosu 100-postotnog udjela Elana s poduzećem koje je u vlasništvu KJK Fonda III iz Luksemburga i kojim upravlja KJK Management SA (KJK).

Elanova matična kompanija (koja se bavi skijama, jedrilicama i vjetrenjačama) posjeduje 80% udjela u kompaniji Elan Inventa, društva koje se bavi sportskom opremom.

Fond KJK kupuje industrijske kompanije u regiji preko svojih podružnicala. On investicije restrukturira pa potom prodaje. Među ostalim, ovaj fond je kupio Iskru ISD, proizvođača metalnih proizvoda, i Kovinoplastiku Lož, koji se bavi metalnim proizvodima i poluproizvodima, a portfolio uključuje, između ostalog, kuhinjska korita od nehrđajućeg čelika. Prije izvjesnog vremena bili su zainteresirani za kupnju Mariborske Livarne i drugih tvrtki.

VR Capital je postao vlasnik Elan Grupe 2015. godine, kada je investiciona banka Merrill Lynch International kupila potraživanja Elana, ACH, Polzele i Adria Airwaysa. Veći dio potraživanja je VR Capita prodaol, koji je počeo da se bavi restrukturiranjem Elana, i uložio je milione eura u kompaniju.

U travnju ove godine vlasnici su počeli da prodaju Elan. Proces je doživljavao uspone i padove, pa tako na primjer, podružnicu Inventa, nisu mogli samostalno prodavati.

Freitag & Co., sa sjedištem u Frankfurtu i Bostonu, bio je glavni savjetnik za prodaju na strani dioničara.

Očekuje se da će transakcija biti završena sredinom 2019. godine, nakon odobrenja Agencije za zaštitu konkurencije.