SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTEZI
 
Electrolux odgodio ulaganje u SAD zbog Trumpove najave carina na uvoz čelika
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 02.03.2018. - 20:29:42
STOCKHOLM - Švicarski proizvođač kućanskih aparata Electrolux objavio je u petak da će odgoditi planiranih 250 milijuna dolara ulaganja u tvornicu u SAD-u nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio carine na uvoz čelika i aluminija.

Predsjednik Trump kazao je u četvrtak da će odluka o uvođenju 25-postotnih carina na uvoz čelika i 10-postotnih na uvoz aluminija službeno biti objavljena sljedećeg tjedna.

Naknadno su dužnosnici Bijele kuće kazali da pojedini detalji tih mjera tek trebaju biti utvrđeni.

"Odgodili smo to (ulaganje). Smatramo da bi zbog carina cijene čelika na američkom tržištu mogle prilično značajno porasti", kazao je glasnogovornik Electroluxa Daniel Frykholm. Čelik koji koristi u proizvodima namijenjenim američkom tržištu Electrolux u cijelosti nabavlja u matičnoj Švedskoj.

"Nije stvar u tome da bi carine mogle izravno utjecati na naše troškove već da bi mogle utjecati na tržište te općenito naštetiti konkurentnosti našeg poslovanja u SAD-u", tumači Frykholm.

Dodaje također da će prije donošenja konačne odluke o odgodi ulaganja pričekati konačne detalje američkog plana o uvođenju carina. Electrolux je u siječnju najavio da će uložiti 250 milijuna dolara u širenje i modernizaciju tvornice u Springfielduu američkoj saveznoj državi Tennessee.