SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KREDIT
 
Elektromreža Srbije podigla kredit da kupi udio u CGES-u
Autor/izvor: SEEbiz / CdM
Datum objave: 21.01.2016. - 15:04:07
PODGORICA - Elektromreža Srbije (EMS) uzela je komercijalni kredit po povoljnim uslovima da kupi udio u Crnogorskom prenosnom sistemu, izjavio je izvršni direktor za ekonomsko finansijske poslove EMS-a Branislav Đurđević.

"Uslovi ovog kredita gotovo su identični kreditima u kojima je država garant, odnosno sredstva obezbjeđenja su državne garancije. Elektromreža Srbije je odlučila da ne troši sopstveni novac koji finansira u razne infrastrukturne projekte, već da sredstva obezbijedi iz ovog kredita", rekao je Đurđević za novi Nedeljnik.

On je dodao su procjene na osnovu poslovnog rezultata u 2014. godini da bi EMS mogao da za dvije i po godine vrati sve kredite.

EMS je krajem decembra 2015. godine na Montenegro berzi kupio 10 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema po cijeni od 13,9 miliona eura.

"Ovo je čisto poslovna odluka, EMS se ne vodi politikom. Cilj je bio da Vladi Srbije donesemo ekstra novac u smislu da ćemo se naplatiti od dividende i imati benefita od projekta povezivanja sa Italijom", rekao je Đurđević.