SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RADNICI
 
Elektroprivreda BiH rekorder po broju zaposlenih među državnim kompanijama
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 30.10.2017. - 07:35:45
SARAJEVO - U šest državnih kompanija, „Elektroprivredi BiH“, „BH Telecomu“, „Energoinvestu“, „Željeznicama FBiH“ (ŽFBiH), HT-u Mostar i „Elektroprivredi HZHB“ ukupno je zaposleno 15.040 radnika, pokazalo je istraživanje Dnevnog avaza. 

Radi se o podacima o broju zaposlenih iz javnih financijskih izvještaja ovih kompanija za prvih šest mjeseci ove godine, a koji su objavljeni na Sarajevskoj burzi (SASE). Prema ovim izvještajima, najveći broj onih koji rade u javnim poduzećima, točnije na državnim jaslama, je u „Elektroprivredi BiH“ (EPBiH). Zaključno s 30. lipnjom ove godine, u EPBiH radi ukupno 4.595 ljudi. 

U odnosu na prošlu godinu, ova brojka je manja za 74. Druga po redu državna firma s najvećim brojem zaposlenih je „BH Telecom“. U toj kompaniji trenutno je zaposleno 3.428 radnika. Prošle godine ih je bilo 3.433. Za pola godine manje ih je za samo pet. 

Među top-tri kada je riječ o firmama koje imaju najveći broj radnika spadaju i “Željeznice FBiH“, koje su najveći porezni dužnik u Federaciji i vječiti gubitaš, a zapošljavaju čak 3.285 osoba. Istina, u odnosu na prošlu godinu, manje ih je za 149. Polovina zaposlenih radi u administraciji, dok je godinama manjak radnika u osnovnoj djelatnosti te firme, pogotovo među strojovođama. 

Kada je u pitanju „Elektroprivreda HZHB“, ta firma trenutno zapošljava 1.935 radnika, što je manje za 201 zaposlenog u odnosu na lani. Na platnoj listi HT-a Mostar zaključno s 30. junom ove godine evidentirana su 1.374 zaposlena, a lani ih je bilo 1.387. S druge strane, razočaravajući dokaz propasti nekadašnjeg giganta su podaci za sarajevski „Energoinvest“. Prije 30 godina ta firma je imala i do 80.000 radnika, a danas svega 423. Prošle godine radilo ih je 448. 

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.